Dioničari Facebooka traže smjenu Marka Zakerberga

Agencije
Dioničari Facebooka traže smjenu Marka Zakerberga

Većina nezavisnih investitora, dioničara Facebooka, glasala je prošle nedelje za predlog da se Mark Zakerberg otpusti s mjesta predsjednika kompanije.

Oni traže da se u kompaniju dovede nezavisni predsednik, ali je problem to što Zakerberg ima većinu u odboru deoničara i ne mora da poštuje njihove odluke.

Prošle godine, broj dioničara koji su to podržali bio je 51 odsto, podsjeća Business Insider.

Ipak, pored podrške, prijedlog nije prošao, jer Zakerberg kontroliše glasanje, što znači da ne mora da prihvati zahtjeve vlasnika drugih dionica.

“Arogancija nije zamjena za dobro korporativno upravljanje”, kazao je Majkl Konor, koji je pomogao koordiniranje 'aktivističke akcije' među investitorima Facebooka.

Facebook je rezultate glasanja objavio u ponedeljak.

Prema analizi rezultata, koju je objavio “Open Mic”, organizacija koja radi sa aktivistima dioničarima da se zbace korporativni predsjednici iz američkih najvećih kompanija - nezavisni dioničari u većini su podržali dva prijedloga da se oslabi moć Marka Zakerberga.

Čak 68 odsto običnih investitora, koji nisu članovi Upravnog odbora, želi da zbaci Zakerberga i dovede nekoga nezavisnog da predsjedava Odborom Facebooka.

Navodno su dioničari nezadovoljni kako je Zakerberg reagovao nakon serije skandala koji se vežu za ovu društvenu mrežu - jedno je miješanje u američke izbore 2016. godine, a drugo je veliki skandal Cambridge Analytica. Oni smatraju da bi se kompanija oporavila uz nezavisnog predsjednika koji bi na odgovornost pozvao Zakerberga i njegov top tim.

Buseinss Insider dodaje da su cijene dionica Facebooka dramatično pale prošle godine nakon Cambridge Analytica skandala, te se još nisu oporavile. Cijena dionice je 25. jula prošle godine bila 217.50 američkih dolara (397.30 KM), dok je ovog ponedjeljka bila 164.15 američkih dolara (286.26 KM).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana