Дан одлуке: Парламент гласа, Тереза Меј подноси оставку?

Срна
Дан одлуке: Парламент гласа, Тереза Меј подноси оставку?

Лондон -- Британски парламент поново ће гласати о споразуму о Бреџиту, али само о дијелу који се односи на услове разлаза.

Парламент неће гласати и о политичкој декларацији о будућим односима Велике Британије и ЕУ.

Британска влада је одлучила да парламенту поново предложи на разматрање споразум о разлазу са Европском унијом (ЕУ), послије два одбијања у јануару и половином марта. Влада је овог пута одлучила да представи само дио споразума.

Посланици ће гласати о тексту на 585 страна који дефинише услове изласка Велике Британије из Европске уније, укључујући износ који Лондон мора да плати Бриселу, детаље о транзиционом периоду и контроверзну заштитну меру “бекстоп” која гарантује да послије Бреџита неће бити царина или других баријера дуж тренутно невидљиве границе између Ирске и Сјеверне Ирске.

Предсједник доњег дома британског парламента Џон Беркоу одобрио је да се гласа о споразуму о разлазу, захваљујући томе што на гласање није стављена и политичка декларација о будућим односима Лондона и Брисела.

Премијерка Тереза Меј је обећала да је спремна да подносе оставку уколико парламент усвоји споразум, пошто су многи посланици затражили њен одлазак да би подржали споразум.

ЕУ је прошле недјеље одлучила да Великој Британији одложи излазак из чланства до 12. априла, ако парламент у Лондону и трећи пут одбаци постигнути споразум о Бреџиту.

Уколико га усвоји, рок за Бреџит био би 22. мај, дан уочи избора за Европски парламент. За данас је предвиђен и скуп присталица Бреџита на позив бишвег лидера антиевропске странке Укипа Најџела Фаража, јавила је агенција Франс прес.

Званично иступање Велике Британије из ЕУ (Бреџит) било је предвидјено за данас, односно тачно двије године од покретања члана 50 Лисабонског споразума, којим се покреће процедура иступања неке земље из чланства у Европској унији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана