DW: Фасада мира Шри Ланке

Дојче веле
DW: Фасада мира Шри Ланке

Поразом тамилских сепаратиста 2009. Шри Ланка је донекле успјела да обузда насиље. Међутим, стручњаци кажу да су разни сукоби настављени испод фасаде мира и да је један од њих можда главни разлог напада.

Број жртава у нападима у Шри Ланки се повећао: 290 људи је погинуло, више од 500 их је повријеђено.

Бомбе су експлодирале у црквама и луксузним хотелима у главном граду Коломбу и у другим градовима у земљи - Батикалоа и Негомбо.

Међу мртвима су и странци. У земљи још увек важи полицијски час, а приступ друштвеним мрежама је прекинут. Полиција је јуче ухапсила 24 особе, али ниједна група још није преузела одговорност за нападе.

Аналитичари за сигурност тврде да ови добро координисани бомбашки напади указују да добро организовне милитантне групе.

“У овом тренутку је тешко одредити ко би могао бити иза напада. Али имајући у виду проблематичну историју ове јужноазијске државе, као и текуће политичке тензије, могу се идентификовати неке потенцијалне групе које би могле бити одговорне за експлозије”, изјавио је за DW Зигфриед О. Волф, стручњак за јужну Азију из организације “Демократски форум јужне Азије” са сједиштем у Бриселу.

“Идентификовао бих четири потенцијалне групе: милитантне исламисте, радикалне будистичке организације, милитантне тамилске (хиндуистичке) групе, али и неке оружане опозиционе јединице које желе да дестабилизују владу премијера Ранила Викремесингија, тако да могу поново успоставити аутократски режим”, додао је стручњак.

“Не мислим да радикалне будистичке групе имају капацитет да покрену тако добро координисане  нападе. Осим тога, радикални будисти највероватније не би одабрали напад на цркве. Из сличних разлога, чини се да то не би учинили ни милитантни Тамилци. По мом мишљењу, природа напада и избор цркава на ускрсну недељу носе обележје међународних џихадистичких група као што су Ал-Каида или “Исламска држава” (ИС) и / или њихове локалне подружнице”, тврди Волф.

Аналитичари кажу да милитантне групе, као што су ИС и организација “Ал-Каида у Индијском потконтиненту” (AQIS), постају све активније у јужној Азији, а њихове подружнице  се фокусирају на и на друге земље, не само на Авганистан и Пакистан, гдје су већ прилично јаке.

Напетости у рају за туристе

Ови бомбашки напади су огроман корак уназад за власти Шри Ланке, јер су напорно радили да обуздају дио насиља у земљи у последњих десет година и у томе успели. Тамилске побуне које су трајале деценијама на сјеверу земље иза себе су оставиле на хиљаде убијених људи, док бивши предсједник Махинда Рађапакса није поразио сепаратистички покрет “Ослободилачки тигрови Тамила Еелама” (LTTE) у војној операцији 2009. године.

Посљедњих неколико година је било спорадичних насилних напада, у којима су радикалне будистичке групе нападале муслимане у различитим деловима земље.

Мир у Шри Ланки подстакао је туризам у земљи, а острвска нација постала је једна од топ дестинација за стране туристе у протеклих неколико година.

Међутим, аналитичар Волф каже да одсуство насиља није значило да је Шри Ланка превазишла своје озбиљне друштвене и политичке подјеле.

“Етнички-религијски конфликт између будистичке сингалске већине и хиндуистичке тамилске мањине службено је окончан 2009. године, међутим сукоб још увијек постоји у земљи јер није било никаквог политичког рјешења за овај вишестрани проблем”, рекао је Волф, додајући да растуће економске и финансијске тензије расту и због имплементације кинеске иницијативе “Нови пут свиле”.

“Упркос процвату туризма, неједнак развој и стране интервенције такође функционишу као катализатор за политичке сукобе у Шри Ланки”, рекао је он.

Притисак на власти

Стручњаци се слажу да ће напади гомилати политички притисак на премијера, којем се противи низ политичких странака у његовој земљи.

Викремесинге је смијењен од стране предсједника Маитрипала Сирисена у октобру прошле године, да би се поновно вратио на дужност у децембру 2018. након неколико седмица политичког сукоба.

Сирисена је као премијера био поставио Рађапакса, који има репутацију снажног човјека који је сломио тамилску побуну током свог предсједавања 2009. Најновији напади вјероватно ће ојачати политичку позицију Рађапаксе као лидера који има боље резултате у борби против милитаризма.

“Опозиционе групе ће дефинитивно искористити терористичке нападе како би лобирали за аутократски стил власти и строжије (а самим тим и репресивније) мјере према мањинама. Вјерујем да је Викремесингов кредибилитет јако уздрман”, рекао је Волф.

Кина и Индија пажљиво прате развој догађаја у Шри Ланки јер оба азијска гиганта подржавају супарничке политичке странке у Индијском океану. Милитантно насиље, међутим, не одговара економским интересима ових земаља.

Индијски премијер Нарендра Моди осудио је нападе у Шри Ланки, а његово министарство спољних послова изјавило је за медије да Њу Делхи пажљиво прати развој догађаја. Међутим, стручњаци су углавном мишљења да, упркос дугогодишњем учешћу у политици Шри Ланке, Индија задржава дипломатску дистанцу од унутрашњих послова острва.

“Занемарујући повремене диверзије, Индија је увијек тврдила да се неће мешати у унутрашње послове сусједних земаља”, изјавила је Н. Сатија Морту из индијске Посматрачке истраживачке фондације за DW.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана