Цвјета црно тржиште нуклеарног материјала

Агенције
Цвјета црно тржиште нуклеарног материјала

Мериленд - Програм праћења инцидената и илегалне трговине нуклеарним материјалима Међународне агенције за атомску енергију под знаком је питања због случаја “Литвињенко”.

То је изјавио помоћник државног секретара САД Кристофер Форд, који се у Стејт департменту бави питањима међународне безбједности и неширења нуклеарног оружја, пренијеле су агенције.

Према Фордовим ријечима, програму Међународне агенције за атомску енергију пријети Русија, јер су се у њеној бази података налазиле информације да је Кремљ користио радиоактивни полонијум за тровање Александра Литвињенка 2006. године.

Он није објаснио како тачно Русија пријети том програму.

Форд је додао и да се на територији бившег СССР-а шверцују радиоактивне материје, укључујући неколико случајева у Грузији и Молдавији.

- У сваком случају било је неколико случајева са чеченским групама у Русији, када су терористи покушавали да искористе “прљаве бомбе” са радиолокационим материјалима, додуше безуспјешно. Деценије слабих мјера безбједности у Русији и другим земљама бившег СССР-а након хладног рата представљају проблем којима су програми помоћи САД једно вријеме помагали да се исправе. Ми не можемо бити сигурни колико се радиолокационих и нуклеарних материјала већ налази на црном тржишту - рекао је помоћник државног секретара на конференцији о борби против шверцовања нуклеарног материјала у Мериленду.

Британски суд је окривио бивше обавјештајце КГБ-а Андреја Лугавоја и Дмитрија Ковтуна да су 1. новембра 2006. године отровали Александра Литвињенка.

Обојица окривљених су од самог почетка говорили да немају никакве везе са убиством руског обавјештајца, а Русија са своје стране одбила је да их испоручи Великој Британији упркос захтјевима за екстрадицију које је Лондон слао Москви.

И сам отац убијеног обавјештајца Валтер Литвињенко својевремено је рекао да Русија није крива за смрт његовог сина.

Он је још 2012. године изјавио да је зажалио што је руске тајне службе једно вријеме сматрао одговорним за смрт свога сина и затражио опроштај од Русије. (Агенције)

Обуставити развој нових ракета

Амерички изасланик у НАТО-у Кеј Бејли Хачинсон рекла је јуче да Русија мора да обустави развој нових ракета које би могле да носе нуклеарне бојеве главе.

- Вријеме је да Русија сједне за сто и стави тачку на кршења потписаних уговора. Уколико систем постане способан за функционисање, онда ће САД размотрити способност уклањања ракете која би могла да погоди нашу или неку од партнерских земаља у Европи - казала је Хачинсонова.

НАТО страхује да систем “9М729” крши Споразум о нуклеарним снагама средњег домета из 1987, наводи америчка агенција. Тај пакт, из времена хладног рата, забрањује читаву класу оружја, све крстареће ракете базиране на копну с дометом од 500 до 5.500 километара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана