ЦИА шпијунира по провјереном рецепту

Агенције
ЦИА шпијунира по провјереном рецепту

Вашингтон - Главна шпијунска агенција САД Централна информативна агенција (ЦИА) спрема се да повећа присуство широм планете да би елиминисала такозване “обавјештајне рупе” и одговорила на све већу пријетњу великих сила попут Русије и Кине, јавили су медији.

Директорица ЦИА Ђина Хаспел назвала је заокрет од контратероризма ка традиционалнијој шпијунажи по провјереном рецепту против појединачних држава-нација стратешким приоритетом, наводећи да је потреба за добијањем бољих обавјештајних података о садашњим и потенцијалним америчким ривалима међу најтежим питањима с којима се шпијунска агенција суочава.

- Појачавамо фокус на противнике из држава-нација - рекла је Хаспелова у обраћању публици на свом некадашњем факултету Универзитету Луивил у првом јавном наступу од када је у мају положила заклетву као директорица ЦИА.

Такође је изјавила да је ријешена да повећа број агената стационираних у иностранству, јер сматра да веће присуство у страним земљама омогућава снажнији и бољи положај САД, преносе агенције.

У оквиру те иницијативе Хаспелова је навела да се у агенцији надају да ће регрутовати више људи који говоре стране језике, између осталих запослене који течно говоре кинески, арапски, фарси, турски, француски и шпански.

Такође је навела да шпијунска агенција сарађује тјешње него икада раније са савезницима широм свијета.

Коментари Хаспелове одражавају приоритете који су крајем прошле године изнесени у широј америчкој стратегији националне безбједности, а која предвиђа амерички одговор на потезе различитих непријатеља начињене да би се промијенила глобална равнотежа моћи на штету САД.

Навела је и да је ЦИА забринута због тактика појединих економски јаких земаља које нуде сиромашним земљама инвестиције и зајмове које те земље можда неће моћи да врате.

- Желимо да те земље буду свјесне сопственог суверенитета и тога да стране инвестиције у њихову структуру и инфраструктуру њихове националне безбједности могу у једном тренутку да доведу до угрожавања тог суверенитета - истакла је она.

Међу приоритете своје агенције Хаспелова је навела разноврсно особље у смислу регрутовања и задржавања најбољих и најперспективнијих људи које Америка може да пружи, без обзира на пол, расу или културно поријекло.

Међу приоритетима је борба против трговине наркотицима, при чему ће, навела је, ЦИА уложити знатно више средстава у сузбијање трговине наркотицима у иностранству.

ЦИА ће, рекла је Хаспелова, помно пратити и иранске злоћудне активности у региону, а приоритети те агенције су и транспарентност и морал.

Прије него што је потврђена за директорицу ЦИА Хаспелова је била предмет оштрих критика због њене улоге у супервизији тајног центра за испитивање затвореника у Тајланду и учешћа у уништавању трака са снимцима тих испитивања.

Забринутост због Кине

Директорица ЦИА Ђина Хаспел изразила је посебну забринутост у погледу Кине, за коју је рекла да ради на томе да умањи амерички утицај да би спроводила сопствене циљеве.

- Веома пажљиво пратимо дешавања која на­м дјелују као покушај Кине да прошири утицај ван сопственог региона, у Африци, Латинској Америци, острвима у Пацифику, Јужној Азији - рекла је Хаспелова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана