Буш почива поред супруге и кћерке

Срна
Буш почива поред супруге и кћерке

Хјустон - Бивши амерички предсједник Џорџ Буш старији сахрањен је јуче у Хјустону, у комплексу предсједничке библиотеке и музеја у оквиру Универзитета А&М у Тексасу.

Он почива поред супруге Барбаре Буш, која је преминула у априлу и Робин Буш, кћерке која је преминула од леукемије у трећој години, пренијеле су агенције.

Вашингтон се у сриједу опростио од 41. предсједника Сједињених Америчких Држава на меморијалној служби у Националној катедрали у Вашингтону, којој су присуствовали највиши амерички званичници и свјетски лидери. Послије почасне паљбе испред Капитола погребна поворка са ковчегом Џорџа Херберта Вокера Буша прошла је кроз центар Вашингтона.

Државној комеморацији присуствовало је 3.400 људи. У истом реду у катедрали сједили су предсједник и прва дама Доналд и Меланија Трамп, бивши предсједници Барак Обама, Бил Клинтон и Џими Картер са супругама Мишел Обамом, Хилари Клинтон и Розалин Картер. Ту су били и бројни страни званичници, међу којима њемачка канцеларка Ангела Меркел, британски принц Чарлс, јордански краљ Абдулах и пољски предсједник Анджеј Дуда.

Буш ће остати упамћен по томе да је водио Америку за вријеме завршетка хладног рата и поразио ирачку војску Садама Хусеина. Живио је 95 година, дуже од било којег од његових претходника на мјесту предсједника САД.

На почетку његовог предсједничког мандата, од 1989. до 1993. године, дошло је до пада Берлинског зида и распада СССР-а.

Био је члан Републиканске странке, а прије него што је постао предсједник САД био је између осталог и потпредсједник за два мандата предсједника Роналда Регана од 1981. до 1989. године, амбасадор у Уједињеним нацијама и директор ЦИА. (Агенције)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана