Број жртава пожара у Грчкој све већи, тродневна жалост у Грчкој VIDEO

Агенције
Број жртава пожара у Грчкој све већи, тродневна жалост у Грчкој VIDEO

Спасиоци из минута у минут проналазе нове жртве на улицама Атине, у аутомобилима, кућама. До сада 60 жртава, око 150 повређених.

Атину су, да подсјетимо, јуче погодили пожари стравични пожари.

Премијер Грчке Алексис Ципрас прогласио је тродневну жалост.

Према најновјим информацијама које се појављују готово сваких пар минута, биланс страдалих у стравичним пожарима у Грчкој попео се на 60, ватрогасци су нашли нову групу страдалих. Само у дворишту једне виле у Мати код Атине нађено 26 тијела. Међу преко 100 повређених је доста дјеце, преносе сви свјетски медији.

Многе жртве пронађене су у области између Рафине и Неа Макрија, посебно у селу Мати, 29 километара источно од Атине, гдје су биле заробљене у пожару који је захватио њихове куће и аутомобиле којима су покушали да побјегну од пламена.

Медији јављају да је десеторо људи, највјероватније туриста из Данске, нестало пошто што су бјежећи од пожара, ускочили у чамац и упутили се у непознатом правцу. За њима трагају спасиоци из бродова, али и из хеликоптера.

Премијер Грчке Алексис Ципрас због ванредне ситуације у Атини хитно је прекинуо посјету БиХ. Проглашена је ванредна ситуација.

Од понедјељка ујутру, у Грчкој је за 24 сата избило 47 шумских пожара, али је већина њих угашена још у почетном стадијуму, међутим пожар на истоку Атике се, упркос огромним напорима, раширио због јаких вјетрова који дувају.

Тренутно, ватра гори у Калитехнопулију, источно од Атине, на планини Геранија, западно од престонице, затим у Зеноменосу код Коринта, у околини Хање на Криту, као и у Ларимни и Хломосу у области Фиотида, преноси АНА.

Те пожаре гаси укупно 538 ватрогасаца са 261 вартрогасним возилом, авиони, хеликоптери, а у гашењу помажу и бројни волонтери. Најтеже стање је на истоку Атике, гдје је у пожарима страдало више од 60 особа. Помоћ у гашењу пожара, Грчкој је понудило више држава, међу којима и Србија.

Први пожар који је избио јуче прије подне у боровој шуми изнад љетовалишта Кинета, 55 километара западно од Атине наставио је да гори и да напредује ширином од више километара спуштајући се ка мору, на ивици аутопута ка Коринтском каналу и Пелопонезу.

Три насеља су евакуисана, а због ватре је затворен дио од готово 20 километара на два аутопута која везују Пелопонез с централном Грчком. Ватрогасци се такође боре да заштите настањене зоне двадесетак километара сјевероисточно од главног града.

Трећи пожар је избио на источној страни Атине, код мјеста Каламос.

Погођене области захваћене су густим димом а поремећен је саобраћај и довод струје.

Грчке власти прогласиле су ванредну ситуацију у погођеним областима и затражиле помоћ од Европске уније у борби против пожара. Представник службе за ванредне ситуације рекао је да је једна особа настрадала код Рафине, сјевероисточно од Атине. Из те службе је саопштено да је 25 повређених одведено у болницу, а да је међу њима четворо тешко повређено.

Три главне болнице у граду су у приправности у случају да има још жртава.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана