Британци подржавају референдум о условима “Брегзита”

Срна
Британци подржавају референдум о условима “Брегзита”

Лондон - Проценат британских грађана који подржавају расписивање референдума о коначном споразуму са ЕУ о “Брегзиту” први пут је у једној анкети премашио прценат оних који се томе противе, показује истраживање агенције “Југов” за “Тајмс”.

На питање да ли треба одржати референдум о коначним условима споразума о “Брегзиту”, 42 одсто је одговорило потврдно, а 40 негативно. Остали су рекли да не знају.


Анкетом је било обухваћено 1.633 пунољетних грађана Велике Британије, а истраживање је обављено у сриједу и четвртак, 25. и 26. јула.

Када је ријеч о страначким симпатизерима, 58 одсто гласача лабуриста подржава други референдум, као и 67 одсто присталица демократа и 21 одсто гласача конзервативаца.

На референдуму у јуну 2016. године, 51,9 одсто гласача подржало је напуштање ЕУ, а 48,1 одсто је било за останак земље у европском блоку.

Двије године касније, анкета “Југова” показала је да се нису промијенили ставови већине гласача о томе да ли треба напустити Унију.

Ако би сутра био одржан нови референдум о чланству у ЕУ, 45 одсто грађана би се изјаснило за останак, 42 одсто за иступање, четири одсто не би гласало, а девет одсто је одговорило да не зна.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана