Брисел: Бомба и калашњиков нађени на аеродрому

Агенције
Брисел: Бомба и калашњиков нађени на аеродрому

Брисел - Неексплодирана бомба и пушка калашњиков су откривени на бриселском аеродрому гдје је у терористичком атентату погинуло 13 и рањено тридесетак људи.

Белгијски министар унутрашњих послова Јан Јамбом је оцјенио да ови атентати могу бити повезани с хапшењем главног организатора новембарског покоља у Паризу Салаха Абдеслама.

ТВ станица РТБФ је јавила да је полиција пронашла једну бомбу коју очигледно терористи нису успјели да активирају послије двије експлозије на аеродрому, као и аутоматску пушку калашњиков, што иде у прилог тврдњама свједока да су најприје чули повике на арапском језику и пуцње непосредно пред експлозије.

Полиција и снаге безбједности и даље крајње опрезно прегледају велики број у паници напуштених или експлозијом уништених кофера и другог пртљага, јер постоји бојазан да су терористи оставили иза себе још бомби или експлозива.

Белгијски државни тузилац Фредерик ван Лев је изјавио да је једну експлозију сасвим вјероватно изазвао терориста-самоубица, док су медији пренијели наводе полиције да је друга бомба активирана даљинским управљачем.

Такође је пренесена оцјена истраге да нема сумње да су атентате на аеродрому и атентат с најмање 15 погинулих у бриселском метроу починили исламски терористи.

Министар Јамбон је ТВ станици РТЛ рекао да власти страхују од нових атентата и нагласио да су данашњи покољ невиних људи на аеродрому и у метроу врло вјероватно повезани с хапшењем париског атентатора Абдеслама и разбијања бар дјела мреже његових помагача.

"Јасно је да је хапшење Абдеслама корак напред у сламању тероризма, али уопште не можемо рећи да је тај проблема ријешен јер је мрежа Исламске државе и даље активна у Европи, Француској и Белгији", упозорио је белгијски министар унутрашњих послова.

Професор универзитета у белгијском граду Лувену и стручњак за тероризам Феличе Дасето је медијима рекао да су напади исламских терориста могли очекивати и да засад није још јасно да ли је то "злочин који су починили остаци претходне (Абдесламове) мреже или је у питању нови талас џихадистичких атентата" повезаних с терористичком Исламском државом Ирака и Сирије.

Дасето сматра да су полиција и војска тешко могли спречити атентат на једној од многобројних станица метроа, али мисли да је аеродром лоше обезбјеђен и указује на примјере аеродрома у Делхију и другим свјетским градовима, гдје путник без авионске карте и претходне провјере пртљага детекторима на икс зраке и сензорима на метал и експлозиве, не могу уопште ући у аеродромске просторе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана