“Боинг” окончао рад на програму за “737 макс”

Срна
“Боинг” окончао рад на програму за “737 макс”

Вашингтон - Америчка авиокомпанија “Боинг” саопштила је да је окончан рад на побољшању програма за млазне авионе “737 макс” који су од марта широм свијета приземљени због двије смртоносне несреће.

У саопштењу се наводи да ће објавити и додатне информације ради одговора на захтјеве америччке Федералне администрације за авијацију /ФАА/ које обухватају и детаље о начину на који пилоти руководе контролама.

“Након испуњења захтјева жБоингж ће са ФАА радити на потврди пробног лета и предаће коначне сертификате”, додаје се у саопштењу.

ФАА планира састанак 23. маја у Форт Ворту у Тексасу са разним регулаторима ваздушног саобраћаја из цијелог свијета како би их обавијестили о ревизији поправке програма “Боинга” и нове обуке пилота.

“Боинг” још није предао коначни пакет програма на одобрење ФАА.

“Боинг 737 макс” приземљен је након пада авиона “Етиопијен ерлајнза” када је погинуло свих 157 путника и чланова посаде, само пет мјесеци након сличне несреће “Лајон ера” при чему је погинуло 189 особа.

Компанија је изразила наду да ће побољшање програма и додатна обука пилота помоћи у заштити од настанка погрешних података који су покренили систем под називом “МКАС” који је активиран приликом обје несреће.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана