Богови рата: Ко има најјаче, најбоље, најопасније и најскупље оружје

Агенције
Богови рата: Ко има најјаче, најбоље, најопасније и најскупље оружје

Нови извештај Стокхолмског међународног института за истраживање мира (СИПРИ) показује да америчке фабрике оружја доминирају на свјетском тржишту.

У извјештају се наводи да је продаја оружја и услуга од стране глобалних компанија у 2017. години износила 398,2 милијарде долара, што представља раст од 44 одсто у посљедњих 15 година.

“Извјештај није укључио податке кинеских компанија због недостатка доступних информација које би омогућиле разумну или дослиједну процјену”, наводи се у изјвештају.

Ево десет највећих свјетских корпорација у том сектору:

1. Локид Мартин

Ова америчка компанија наводно је продала оружје у вредности од 44,9 милијарди долара у 2017. години, што представља раст од 8,3 одсто у односу на претходну годину. Гигант са сједиштем у Бетесди остао је највећи произвођач оружја на свету по продаји. ЛМ производи разне системе одбране, од борбених бродова преко хиперсоничних ракета до борбених авиона. Компанија испоручује Пентагону ловац Ф-35, који се сматра најскупљим.

2. Боинг

Амерички прије свега аво-гигант имао је 26,9 милијарди долара од продаје. У 2017. години забиљежен значајан јаз од 18 милијарди долара између Локид мартина и Боинга.

“Пад продаје Боинговог норужања може се дјелимично приписати кашњењу у испоруци авиона КЦ-46 и завршетку испорука транспортних авиона Ц-17”, наводи се у извјештају СИПРИ-ја.

Прошле године, Боинг је запечатио широк спектар уговора са америчком владом. Само у септембру је потписао више од 20 уговора укупне вредности 13,7 милијарди долара.

3. Рејтеон

Овај амерички произвођач оружја наводно је највећи свјетски произвођач ракета и ракетних обрамбених система. У 2017. години Рејтеон је забиљежио пораст продаје од два одсто у односу на 2016. годину. Компанија је наводно зарадила 23,9 милијарди долара.

У његовом портфељу је ракетни систем Патриот који се користи у девет земаља ван Европе.

4. БАЕ Системс

Британски произвођач оружја продао је оружје вредно 22,9 милијарди долара, биљежећи раст од 3,3 одсто у односу на претходну годину. Велика Британија је остала највећи произвођач оружја у региону у 2017. години, са укупном продајом оружја од 35,7 милијарди долара.

5. Нортроп Груман

Ова америчка корпорација за производњу оружја имала је 22,4 милијарде долара од продаје у 2017. години, што је скроман међугодишњи раст од 2,4 одсто

6. Џенерал динамикс

7. Ербас

8. Талес

9. Леонардо

10. Алмаз-Антеј

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана