Бивши предсједник Пољске би да “ликвидира” ЕУ

Срна
Бивши предсједник Пољске би да “ликвидира” ЕУ

Стокхолм - Европска унија у садашњем облику није вриједна одржавања и било би лакше ликвидирати такву заједницу и почети све испочетка, сматра бивши предсједник Пољске Лех Валенса.

 

 

Он је за шведски таблоид “Афронбладет” рекао да је ЕУ створена у потпуно другачијим околностима од данашњих.

“У више наврата сам упозоравао Њемачку и Француску да се ЕУ не може спасити уколико њене чланице иду у различитим правцима”, истакао је Валенса.

Валенса је изразио увјерење да би све државе ЕУ требало поново да предају захтјев за чланство у Унији и да се понашају у складу са листом од десет права и обавеза у блоку.

“Понекад еволуција мора да учини велики корак како би се кренуло напријед, као што је то био случај са преласком са комунизма на демократију за кратко вријеме. Сада поново морамо да направимо велики корак”, нагласио је Валенса.

Бивши предсједник Пољске признао је да још није одабрао кандидата за којег ће гласати на предстојећим изборима за Европски парламент, али је рекао да ће одабрати “најмање штетну опцију”.

Валенса је говорио усљед спекулација о “неизбјежном распаду ЕУ”, која је ослабљена растућим тензијама у оквиру блока у везу са многим питањима, пише “Спутњик”. 

Један од разлога за тензије је и неслагање Француске и Њемачке са четири државе из источне Европе, које су чланице Вишеградске групе.

Пољска, Словачка, Чешка и Мађарска не желе да испуне договорене квоте прихватањем одређеног броја миграната, усљед мигрантске кризе која у ЕУ траје од 2014. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана