Bilans protesta u Francuskoj: 115 uhapšenih, sedam povrijeđenih

Tanjug
Bilans protesta u Francuskoj: 115 uhapšenih, sedam povrijeđenih

Francuska policija saopštila je da je 115 osoba privedeno u subotu, iako su protesti bili relativno mirni protesti i u kojima je lakše povrijeđeno sedam osoba.

Ovog, petog protestnog vikenda zaredom, mnogo manje demonstranata je izašlo na ulice Pariza i drugih francuskih gradova, navodi AP.

Prema podacima policije, oko 3.000 ljudi okupilo se u francuskoj prestonici, dok je prošle nedjelje na ulice Pariza izašlo oko 10.000 osoba.

S druge strane, oko 33.500 demonstranata učestvovalo na protestima širom zemlje, što je dvostruko manje nego prošle nedjelje, navodi francuska štampa, pozivajući se na podatke zvaničnika.

Protesti u Parizu protekli su uglavnom mirno, ali je nasilje izbilo na marginama skupa kada su grupe pripadnika “žutih prsluka” pokušale da probiju kordone policije.

 

Sukoba je bilo ispred zgrade Opere, gdje su se okupili neki demonstranti da izraze svoje nezadovoljstvo.

Francuska policija ispalila je suzavac na demonstrante duž avenije Jelisejska polja, u kojoj se nalazi i sedište predsjednika Francuske Jelisejska palata.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Kristof Kastane saopštio je sinoć da je još jedna osoba poginula u protestima pokreta “žuti prsluci”, čime je broj poginulih od početka protesta sredinom novembra porastao na osam.

Kastane je na svom nalogu na Tviteru naveo da je poslednja žrtva stradala u noći između petka i subote.

Kastane nije detaljnije obrazložio kako je došlo do nesreće, ali je nagovestio da se to dogodilo na jednom od kružnih tokova, navodeći da bi trebalo osloboditi sve kružne tokove u Francuskoj.

Kako objašnjava AP, pojedine kružne tokove u Francuskoj učesnici protesta, koji su sredinom novembra počeli kao protesti protiv povećanja poreza na gorivo, ali se proširili na proteste zbog niza pitanja, okupirali su dan i noć.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana