Bez dogovora o šefu Evropske komisije

Tanjug
Bez dogovora o šefu Evropske komisije

Brisel-- Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emanuel Makron nisu se večeras saglasili o tome ko će biti novi šef Evropske komisije, prenosi Rojters.

Kako javlja ova agencija, lideri EU “pogađali” su se oko imena kandidata za čelne pozicije u Briselu narednih pet godina.

Sastanak šefova država i vlada 28 zemalja vodio se iza zatvorenih vrata bez pomoćnika ili mobilnih telefona.

Diplomate navode da je Merkelova bila zaprepašćena Makronovim brzim javnim odbijanjem Manfreda Vebera, kandidata kojeg Berlin priželjkuje na poziciji predsjednika EK.

Makron je, sa druge strane, da su odgovarajući kandidati i danska komesarka Margrete Vestager, pregovarač za Bregzit Mišel Barnije i holandski socijaldemokrata Frans Timermans.

Španija i Švedska, piše Rojters, podržale su Timermansa, a Irska i Hrvatska Vebera.

Luksemburg i Slovenija podršku su dale Magrete Vestager. Lideri istočnih zemalja zahtijevali su da se u raspoređivanju funkcija napravi geografski balans.

Poljska i Mađarska se snažno protive Timermansu koji je kao potpredsjednik EK predvodio pravnu istragu protiv te dvije zemlje.

“Nije se razgovaralo o imenima, već o procesu izbora”

Presjednik Evropskog saveta Donald Tusk izjavio je poslije prve runde konsultacija sa EU liderima da budući predsjednik Evropske komisije mora da ima podršku kvalifikovane većine Evropskog savjeta i većinu u Evropskom parlamentu.

On je istakao da je prema odredbama evropskog Ugovora na Evropskom savjetu da predloži, a na Evropskom parlamentu da izglasa budućeg predsjednika Evropske komisije.

Tusk je naglasio da se na samitu u Briselu nije razgovaralo o imenima već o procesu izbora kandidata.

“To znači da u skladu sa evropskim Ugovorima ne može biti automatizma. Istovremeno, niko ne može biti isključen. To što je neko “vodeći kandidat” nije diskvalifikacija već može samo da poveća njihove šanse”, izjavio je Tusk.

On je rekao da su razgovarali i o potrebi da se pri izboru vodećih pozicija u EU zadovolje geografski i rodni kriterijumi kao i kriterijumi političke pripadnosti.

Tusk je ocijenio da je u stvarnom svijetu savršeni balans teško postići i da će što je prije moguće krenuti u konsultacije sa Evropskim parlamentom i zemljama članicama o kandidatima za predsjednike Evropske komisije i Evropskog savjeta, Evropske centralne banke i šefa EU diplomatije.

“Očekujem rezultate o svim mandatima u junu”, poručio je Tusk.

Donald Tusk je nakon neformalne večere EU lidera u Briselu ocijenio i da izlaznost na evropskim izborima, koja je najviša u posljednjih 25 godina, pokazuje da je EU snažna panevropska demokratija o kojoj građani vode računa.

“Većina je glasala za efikasniju, jaču i ujedinjenu Evropu odbacujući one koji žele da je oslabe. To je snažan znak. Evropa je pobjednik ovih izbora”, poručio je Tusk.

On je dodao da je Bregzit bio “vakcina” protiv lažnih vijesti i anti EU propagande i da su ljudi izvukli zaključke kada su vidjeli “šta Bregzit znači u praksi”.

Angela Merkel potvrdila podršku Veberu

Njemačka kancelarka Angela Merkel potvrdila je da podržava Manfreda Vebera, kandidata desnice za mjesto predsjednika Evropske komisije.

“Podržavamo našeg kandidata Manfreda Vebera, a drugi podržavaju svoje”, rekla je kancelarka poslije večere lidera 27 članica Evropske unije (EU) koji su se okupili prvi put poslije održanih izbora za Evropski parlament.

Na tom sastanku se razgovaralo o naslijedniku Žan-Kloda Junkera.

Manfred je kandidat Evropske narodne partije (EPP), koja je osvojila najviše glasova na izborima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana