Бахатом принцу одбројани дани?

Агенције
Бахатом принцу одбројани дани?

Катар - Саудијски престолонасљедник Мохамед бин Салман могао би да буде смијењен због кризе са убиством новинара Џамала Кашогија.

Водећи француски лист "Фигаро" објавио је причу која говори о томе да краљевска породица активно размишља о замјени крунског принца који би требало да наслиједи свог оца краља Салмана, док се краљевство налази пред највећим међународним притиском у савременој историји због убиства новинара, за кога се вјерује да је убијен по налогу самог престолонасљедника.

Неименовани дипломатски извор листа је рекао да се Савјет лојалности, државно тијело задужено за одобравање реда насљедства престола, неколико пута у тајности састало посљедњих дана. Састављено од делегата који представљају сваки од кланова - најмање седам - ​​краљевске породице, ово тијело, одговорно за проблеме насљеђа, испитује ситуацију створену нестанком новинара и дисидента Кашогија у саудијском конзулату у Истанбулу, наводи лист.

Према писању, саудијски режим жели да замијени 33-годишњег Мохамеда његовим млађим, много мање амбициозним и предвидљивијим братом принцем Калидом бин Салманом. Савјет је већ раније прекршио обичајно правило насљеђивања прошле године када је поставио Мохамеда као новог крунског принца умјесто Мохамеда бин Најефа, који је био први у реду за престо.

Према ријечима британског пуковника Брајана Лиса, некадашњег војног аташеа у Саудијској Арабији, дани Мохамедовог дефакто владања су одбројани. Он је рекао да Саудијци никад неће признати умијешаност принца у убиство, али да то не значи да ће он моћи да настави да влада.

- Вјерујем да ће се краљ, под претпоставком да је у једном од својих "чистих" периода, ријешити Мохамеда бин Салмана, тако што ће га замијенити. Он то не може учинити одмах или чак у наредних неколико мјесеци, јер би то изгледало као да се повио пред страним притиском. Може да користи савјетодавно вијеће унутар породице за именовање насљедника. То ће сигурно вратити кредибилитет монархији - рекао је Лис.

Према његовим ријечима, мало ко вјерује да Мохамед није умијешан у овај злочин. Иначе, престолонасљедник Мохамед бин Салман је, откако је постављен на ту позицију, похапсио бројне принчеве, званичнике и бизнисмене и од њих узео читаво богатство, а све под изговором борбе против корупције. Он је и заповједио саудијској војсци да ратује у Јемену, гдје је тренутно једна од најгорих хуманитарних криза у историји.

Ердоган

Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган позвао је Саудијску Арабију да објелодани локацију гдје се налази тијело убијеног новинара Џамала Кашогија. Он је упозорио и да Турска има више информација о том случају него што је до сада објавила. Ердоган је рекао да Ријад треба да објави идентитет "локалног кооперанта" који је наводно преузео тијело Кашогија од саудијских агената, пошто је новинар убијен у конзулату Саудијске Арабије у Истанбулу 2. октобра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана