Бабченко: Како сам инсценирао сопствену смрт

Танјуг
Бабченко: Како сам инсценирао сопствену смрт

КИЈЕВ - Руски новинар Аркадиј Бабченко изнио је данас детаље о томе како је инсценирао сопствено убиство у Кијеву, наводећи да је користио свињску крв и услуге шминкера.

Ројтерс је пренио да је Бабченко рекао да је одвезен амбулантним колима у мртвачницу са мјеста “убиства” гдје се пресвукао и почео да гледа вијести.

Бабченко (41) је, на конференцији за новинаре у Кијеву, навео да је могао да каже “не” када су му прије отприлике мјесец дана украјински званичници дошли са идејом да се његово убиство инсценира.

Ипак, како је казао, пристао је на то својевољно, преноси АП.

Сви свјетски медији објавили су вијест о убиству Бабченка, оштрог критичара руског предсједника Владимира Путина, а дан касније он се појавио жив и здрав на прес конференцији, на којој је речено да су његову смрт лажирале украјинске сигурносне службе како би спречиле завјеру која је за циљ имала његово убиство.

Бабченко је навео шта су шминкери и безбједносни агенти морали да ураде како би убиство изгледало стварно.

Сарадници безбједносних служби узели су његову мајицу и пуцали пиштољем по њој, рекао је он. Потом је, како је објаснио, обукао ту мајицу и замазао је свињском крвљу.

Превезен је амбулантним колима на јединицу интензивне његе у болници гдје су форензичари званично “издали документ” о његовој смрти. Послије тога, завршио је у мртвачници.

Бабченко каже да је све вријеме био забринут за успјех операције, али му је лакнуло када је завршена.

“Престао сам да се плашим тек у мртвачници”, рекао је он.

Кијев је у уторак објавио да је Бабченко убијен недалеко од свог стана у престоници Украјине.

Украјина је одмах за његову смрт оптужила Русију, а из Кремља су поручили да је његова смрт посљедица несигурног окружења у ком раде новинари у Украјини.

Руско Министарство спољних послова је саопштило да је лажна прича о убиству Бабченка још једна анти-руска провокација иза које стоји украјинска слузба безбједности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана