Асанж “шпијунирао”, играо фудбал и возио скејтборд

Агенције
Асанж “шпијунирао”, играо фудбал и возио скејтборд

Лондон - Не можемо дозволити да наша кућа, кућа која је отворила своја врата, постане центар за шпијунирање у шта је хтио да је претвори Џулијан Асанж, рекао је предсједник Еквадора Лењин Морено.

Он истиче да на одлуку о опозиву азила оснивачу “Викиликса”, који је услиједио након Асанжовог кршења услова, није утицала ниједна друга земља. Морено тврди да је стара Влада Еквадора обезбиједила постројења унутар амбасаде која се “мијешају” са другим државама.

О одлуци да се оконча седмогодишњи боравак Асанжа у амбасади, предсједник Морено, који је дошао на власт 2017. године, рекао је да “сваки покушај дестабилизације за Еквадор заслужује осуду, јер су суверена нација и поштују политику сваке земље”. Додао је да је Џулијан Асанж користио еквадорску амбасаду у Лондону као “центар за шпијунирање”, што је оспорила Асанжов адвокат Џенифер Робинсон.

- Мислим да је прва ствар коју треба рећи да Еквадор у посљедњих неколико дана даје нечувене оптужбе, како би оправдао незаконит чин допуштања британској полицији да уђе у амбасаду - изјавила је Робинсонова.

Додала је да су се Асанжови страхови од изручења америчким властима показали као тачни. То је потврђено након што су подигнуте оптужбе да је Асанж ковао завјеру да хакује повјерљиви компјутер у Пентагону.

Истовремено, објављени су и снимци настали у амбасади Еквадора у Лондону на којима се види како оснивач “Викиликса” вози скејтборд.

Пошто је ризиковао да буде ухапшен ако крочи из амбасаде, Асанж је користио њене просторије за разне спортске активности.

Оснивач “Викиликса” у шортсу, мајици и распуштене косе покушава да вози скејтборд по паркету. Послије првог покушаја пада на под, али онда поново устаје, стаје на скејтборд и успјешно изводи кратку вожњу.

Асанж, који је ухапшен 11. априла након што му је Еквадор укинуо азил, временом је дошао у сукоб са члановима амбасаде, али и обезбјеђењем.

На снимку се види и да је Асанж дошао у сукоб са чланом обезбјеђења, јер је хтио да одржи састанак са активистима у згради, што су му они бранили.

Особље амбасаде пожалило се да је Асанж играо и фудбал и био неуредан.

Речено му је да је изазвао “прљаве протесте” остављајући прљави доњи веш у тоалету и игноришући поновљена упозорења да у кухињи не оставља напола поједене оброке и неопране посуде.

Чак је речено да је његова мачка такође уклоњена из амбасаде јер се није бринуо о њој иако су амбасадори сумњали да је подметнуо скривену камеру како би шпијунирао људе.

Оптужбе

Џулијану Асанжу пријети 12 мјесеци затвора, јер је проглашен кривим за кршење услова кауције под којима је ушао у еквадорску амбасаду 2012. године. Азил је добио након што је изгубио битку против изручења Шведској, гдје је оптужен за силовање.

Очекује се да ће се Асанж борити против изручења у САД због оптужби да се уротио са бившом аналитичарком војне обавјештајне службе Челси Менинг, како би провалио у тајни владин компјутер.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана