Анонимни саудијски званичник: Кашогија су случајно задавили у конзулату

index.hr
Анонимни саудијски званичник: Кашогија су случајно задавили у конзулату

Ријад - Високи саудијски званичник изнио је данас нову верзију смрти новинара Џамала Кашогија у саудијском конзулату у Истанбулу која у кључним тачкама у супротности претходнима, а међународна заједница све је скептичнија према тврдњама Ријада.

Посљедња верзија приче коју је понудио саудијски званичник под условом да не буде именован укључује појединости о томе како је група од 15 саудијских званичника, послана да се суочи с Кашогијем, 2. октобра пријетила том новинару дрогирањем и отмицом, а затим га је случајно задавила када је пружио отпор.

Припадник група је затим навукао на себе Кашогијеву одјећу како би се чинило да је новинар напустио конзулат.

Саудијска Арабија је након двије недјеље негирања о било каквој укључености у нестанак Кашогија у суботу признала да је убијен у конзулату. Прва су рекли да се то догодило у тучњави, а сат времена послије други званичник је казао да је задављен.

Турци сумњају да је тијело раскомадано након убиства

Турски званичници сумњају да је тијело Кашогија, колумниста Њасхингтон Поста који је био највећи критичар моћног саудијског пријестолонасљедника Мохамеда бин Салмана, раскомадано након убиства, али саудијски званичник у новој верзији каже да је трупло било умотано у тепих и предано "локалном сараднику" да га се ријеши.

То је посљедња саудијска верзија приче која се већ неколико пута промијенила. Ријад је у самом почетку тврдио да Кашоги није нестао за вријем посјете конзулату него да је убрзо напустио зграду. Анонимни саудијски званичник тврди да је Ријад мијењао причу зато што ју је заснивао на "лажним унутрашњим информацијама којим је тада располагао".

Ријад хтио увјерити новинара да се врати

"Кад је постало јасно да су први извјештаји из мисије погрешни, почела је унутрашња истрага и суздржали смо се од даљњих јавних иступа", истакнуо је Саудијац и додао како истрага још траје.

Према посљедњој верзији приче, Ријад је хтио увјерити Кашогија, који се прије годину дана преселио у Вашингтон у страху од освете за своје критичке настројене текстове према режиму, да се врати у Саудијску Арабију у склопу кампање којом се жели спријечити да непријатељи те државе регрутирају саудијске дисиденте. Због тога је замјеник саудијске обавјештајне агенције Ахмед ал-Асири послао 15 људи у Истанбул, тврди анонимни званичник.

Припадници групе прекорачили своја овлаштења

Групаје требала "одређено вријеме" задржати Кашогија у сигурној кући изван Истанбула, а затим га ослободити ако на крају одбије повратак у домовину. Ствари су кренуле по злу од почетка, а припадници групе су прекорачили своје овлаштења и брзо примијенили насиље.  Кашоги је одведен у канцеларију конзула у којем је с оперативцем Махером Мутребом разговарао о повратку. Новинар је то одбио и поручио Мутребу да га неко чека изван зграде и да ће јавити турским властима ако не изађе из конзулата унутар једног сата, тврди званичник.

Кашоггјева заручница Хатице Ценгиз је открила како јој је он дао своја два мобитела и упутства да га чека и назове помоћника турског предсједника ако не изађе. Према тврдњама анонимног Саудијца Кашги је у конзулату рекао Мутребу да крши дипломатске норме те га је упитао "планирају ли га отети".

Задавили су га

Мутреб му је одговорио како ће га "дрогирати и отети", у наводном покушају застрашивања, а што је било кршење циља мисије. Кад је новинар затим почео викати, група се успаничарила и кренула га свладавати па су га притом задавили.

"Покушали су спријечити да се дере, али преминуо је", нагласио је званичник и додао "Намјера није била убити га".  Како би прикрила злочин група је умотала Кашогијево тијело у тепих, извела га из конзулата у службеном возилу и уручила "локалном сараднику" да га се ријеши. Форензички стручњак Салах Тубаиги уклонио је сваки траг инцидента.

Сматра се да је тијело бачено у Београдску шуму

Турски званичници сматрају да је тијело можда бачено у Београдску шуму, сјеверно од Истанбула или на руралној локацији у близини града Јалове, 90 километара јужно од Истанбула. Турски истражитељи би убрзо требали сазнати што се тачно догодило, казао је саудијски званичник.

Оперативац Мустафа Мадани искористио је Кашогијеву одјећу, наочале и Аппле сат и напустио конзулат кроз стражња врата како би изгледало да је он новинар. Мадани је затим отишао у четврт Султанахмет гдје се ријешио тих ствари.

Позиви на санкције Ријаду

Група је након инцидента написала лажан извјештај за своје надређене у којем су тврдили да су омогућили Кашогију одлазак након што их је упозорио да ће се у случај укључити и турске власти, а потом су убрзано напустили Турску.  Нестанак тог новинара, упућеног у унутрашња питања Саудијске Арабије, претворио се у голему кризу за ту блискоисточну краљевину, због чега се укључио и 82-годишњи монарх Салман.

Инцидент би могао наштетити пословним односима краљевине, а неколико истакнутих званичника и представника пословног свијета већ је отказало долазак на инвестицијску конференцију у Ријаду заказану за идућу недјељу. Амерички званичници стварају притисак на предсједника Доналда Трампа да уведе санкције и заустави продају оружја Саудијској Арабији, а у суботу је на то позвао и њемачки министар спољних послова Хеико Мас.

(индеџ.хр)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана