Анкара да остане чланица Алијансе без руских система

Срна
Анкара да остане чланица Алијансе без руских система

Вашингтон - САД желе да Турска остане чланица НАТО-а, али без руских система противваздушне одбране “С-400” на својој територији, изјавила је стални амерички представник у Алијанси Кеј Бејли Хачинсон.

Она је рекла новинарима пред састанак министара спољних послова чланица НАТО-а у Вашингтону да је Турска веома важан савезник у Алијанси. Хачинсонова није директно одговорила на питање да ли ће Анкара бити искључена из Сјеверноатлантског савеза уколико купи руске ракетне системе.

Амерички изасланик истакла је да је Турска веома важан савезник, да носи велики терет у оквиру мисија Алијансе и да има важну улогу у Авганистану, пернио је ТАСС.

“Турска учествује у свим нашим мисијама и тако је од оснивања НАТО-а, тако да желимо да остане у Алијанси. Желимо да немају руске одбрамбене ракетне системе у сред земље који нису интероперабилни са НАТО-ом”, нагласила је Хачинсонова.

Хачинсонова је напоменула да су САД веома забринуте због могућности да Турска посједује америчке авионе “Ф-35” у близини руских система “С-400”, јер би могло доћи до трансфера информација и комуникација или чак њиховог ометања.

Амерички врховни командант НАТО снага за Европу генерал Кертис Скапароти позвао је Турску да се предомисли у вези са уговором са Москвом.

Он сматра да споразум о куповини “С-400” још није “готова ствар”.

Скапароти је истакао да план Анкаре да купи руске системе “излази из оквира односа САД и Турске”.

“С-400 тријумф” најнапреднији је противваздушни ракетни систем далеког домета, који је у Русији почео да се користи 2007. године.

Систем је дизајниран да уништава авионе, крстареће и балистичке пројектиле, укључујући ракете средњег домета, а може се користити и против инсталација на земљи.

“С-400” може да погоди мете на удаљености од 400 километара, на висини од 30 километара. /крај

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана