Америка изгубила рат са Русима

Срна
Америка изгубила рат са Русима

Вашингтон, Москва - Русија добија рат против Америке за енергетско тржиште Европе - “Сјеверни ток 2” до Њемачке и “Турски ток”, који иде балканском рутом, обезбјеђују Русима доминацију на тржишту енергената - процјењују економски портали.

Изградња “Сјеверног тока 2” показује све већу самосталност њемачке дипломатије, јер Нијемци нису попустили пред великим америчким притиском да зауставе тај гасовод.

Шеф њемачке дипломатије Хајко Мас поручује да “Сјеверни ток 2” више нико не може да уништи.

САД пријете санкцијама које могу да доведу до повлачења западних компанија са њемачког тржишта, али то неће довести до укидања руско-њемачког пројекта.

Вашингтон иритирају све јаче привредене везе Берлина и Москве, рачунајући и гасне релације.

Притискајући европске земље да одустану од руског гаса, САД настоје да буквално нареде својим партнерима да се понашају у складу са америчким жељама, а поготово да натјерају Русе да наставе транзит гаса преко Украјине.

Европљани су често радили против својих интереса и попуштали, али сада је ситуација другачија.

Као посљедњи амерички адут за враћање “непослушних” Нијемаца на амерички пут искориштен је иступ амбасадора САД у Њемачкој Ричарда Гренела који је јавно запријетио санкцијама њемачким компанијама које учествују у изградњи гасовода “Сјеверни ток 2”.

Једино што Вашингтон може да учини, а да колико толико ублажи пораз на европском гасном тржишту, јесте да се избори да њихов гас “укапљени” /односно из шкриљаца/ добије одређени приступ Европљанима, мада он не може бити конкурентан руском.

Економски портали процјењују да Америци остаје или да се помири са поразом или да цијелу причу са важног тржишта гаса премјести на питања безбједности Европе, провоцирајући даље заоштравање односа са Русијом и настојећи да таквим играма заустави руско-европске гасне пројекте.

Вашингтон би могао да испровоцира нову украјинску кризу како би натјерао Русију да се умијеша и тако изазове нови талас санакција, који би укључио и енергетски сектор.

Питање је само да ли ће Нијемци пристати да се, по ко зна који пут, повинују америчкој политици.

Истовремено, ако се Нијемци, колико толико, одбране од америчких притисака, то може да изазове нови талас европске непослушности - процјењују портали.

Москва је већ упозорила Запад и САД да изазивање конфликта са Русијом неће остати само локална ствар и да би такав сукоб осјетили сви, рачунајући и Америку.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана