Америка изгубила “гасни рат”

Глас Српске
Америка изгубила “гасни рат”

Вашингтон, Брисел - Сједињене Америчке Државе се полако мире са чињеницом да Русија остаје доминантни гасни снабдјевач Европе и настоје да сачувају одређени простор за свој течни гас.

Шеф великог америчког произвођача течног гаса “Ченир енерџија” и његовог главног извозника у Европу Ендрју Вокер поручује да ће и руски и амерички гас бити испоручивани на Стари континент.

Он је на Европској конференцији о гасу навео податак да ће удио руског гаса порасти са садашњих 36 на 41 одсто до 2035. године.

Истовремено, Вокер оцјењује да је за Европу “разумно” да има и руски и амерички извор овог енергента.

- Европска унија је знатно повећала и увоз америчког течног гаса у децембру прошле године - до 7,1 милион тона, у односу на средњи мјесечни показатељ који износи 6,7 милиона тона - казао је Вокер.

Економски портали већ дуго извјештавају о “гасном рату” који су САД повеле на тлу Европе у настојању да ограниче руске испоруке.

Тако је својевремено под притиском Вашингтона, а онда и Европске уније, пропао пројекат “Јужни ток”, да би Русија преко Турске отворила нови гасну руту, а затим кренула и у пројекат “Сјеверног тока два” са Њемачком, пренијеле су агенције.

Овакав иступ Вокера може се сматрати признањем САД да нису успјеле да истисну Русију као кључног снабдјевача Европе гасом.

Портали процјењују да је кључан моменат за пропаст америчког притиска било одбијање Њемачке, као најјаче економске силе ЕУ, да одустане од “Сјеверног тока два”.

Незаконите санкције

Америчке санкције уведене државној нафтној компанији Венецуеле су незаконите и Русија ће предузети све неопходне мјере с циљем подршке администрацији предсједника Венецуеле Николаса Мадура, рекао је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров. Још је дода да санкције представљају покушај САД да конфискују државну имовину Венецуеле, јављају руске агенције.

Вођа опозиције Венецуеле Хуан Гваидо прогласио се предсједником прошле седмице, а подршку је, између осталих, добио од САД, Британије, Француске и већине земаља Латинске Америке.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана