Амерички ултиматум Русима: Имате два мјесеца

Амерички ултиматум Русима: Имате два мјесеца 04.12.2018 23:39 | Срна

Вашингтон -- Амерички државни секретар Мајк Помпео рекао је да Русија има 60 дана да испуни обавезе из споразума о нуклеарним снагама средњег домета (ИНФ).

У супротном, рекао је Помпео, САД ће напустити споразум.

Како је рекао, Русија “вара” у својој контроли оружја.

Помпео каже да више не постоји стратешки смисао да САД буду једина држава која ће поштовати ИНФ, а да ће европске државе обавијестити о својим сљедећим корацима, преноси Ројтерс.

Поручио је да само Русија може да спасе ИНФ, призна да је кршила споразум, а потом поново почне да га поштује.

У супротном, Помпео је нагласио да ће САД бити приморане да започну излазак из ИНФ-а који ће трајати шест мјесеци. “Домет ракета представља директну пријетњу по Европу”, рекао је Помпео, мислећи на руске крстареће ракете “ССЦ-8”, односно ракетни систем 9М729.

НАТО: Руски ракетни систем 9М729 ризик по нашу безбедност

НАТО је данас формално оптужио Русију за кршење Споразума о нуклеарним снагама средњег домета (ИНФ) из 1987, којим се Европа ослободила нуклеарних ракета постављених на копну, и у саопштењу подржао оптужбе САД да је Русија кршила споразум.

“Савезници су закључили да је Русија развила и на терену поставила ракетни систем 9М729, чиме се крши споразум ИНФ и представља значајне ризике по евроатлантску безбједност”, наводи се у саопштењу издатом послије састанка министара спољних послова држава чланица НАТО.

У њему стоји да министри “снажно подржавају то што су САД утврдиле да Русија врши материјално кршење обавеза преузетих према споразуму ИНФ”.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица