Амерички милијардер отплатио студентски дуг цијелој генерацији

Агенције
Амерички милијардер отплатио студентски дуг цијелој генерацији

Око 400 дипломаца колеџа “Морхаус” у Атланти, у америчкој савезној држави Џорџија, добило је неочекивано велики поклон за крај школовања, пошто је милијардер и филантроп Роберт Смит ријешио да отплати студентски дуг цијелој генерацији, у износу од 40 милиона долара.

Прије него што је студентима отплатио дуг, овај технолошки инвеститор је колеџу “Морхаус” донирао 1,5 милиона долара.

“Морхаус” је традиционално црначки колеџ на коме су студирали и борац за људска права Мартин Лутер Кинг, познати редитељ Спајк Ли и глумац Семјуел Л. Џексон.

“Студенти колеџа 'Морхаус', окружени сте људима који су вам помогли да данас будете овде. У име осам генерација моје породице, колико смо у овој земљи, даћу вам још мало подстицаја”, рекао је милљардер Смит, који је био главни говорник на церемонији дипломирања.

Он је у говору цијелој генерацији дипломаца поручио да ће им отплатити комплетан студентски дуг.

“Знам да ће ова генерација показати да је све то исплативо. И желим да свака наредна генерација личи на ову, надам се да ће сви имати прилике да напредују. Јер можемо да водимо рачуна једни о другима и да обезбиједимо да сви имамо прилику да остваримо амерички сан”, рекао је Смит.

Наводи се да су студенти, од којих су неки дужни и по десетине хиљада долара, били у исто вријеме и шокирани и срећни.

“Дјелује нереално. Када је за говорницом рекао да ће нам платити дугове, погледао сам у колеге и питао се да ли сам добро чуо? Био сам у комплетном шоку и ово је најбољи поклон који сам у животу добио”, рекао је један од студената.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана