Америчка флота неће ни прићи Криму

Глас Српске
Америчка флота неће ни прићи Криму

Крим - Руски вицеадмирал Петар Свјаташов упозорава САД да руске подморнице неће дозволити америчкој Другој флоти ни да приђе обалама Крима, а камоли да дејствује.

- Имамо довољно средстава да брзо охладимо тог усијаног брбљавца - поручује Свјаташов, реагујући на изјаву америчког вицеадмирала Ендрјуа Луиса, који је увјерен да се Друга флота Ратне морнарице САД, којом командује, може успјешно супротставити Русији код Крима и Калињинграда.

Луис се фокусирао на ове двије стратешке тачке у Русији.

- Он рачуна на то да би им, у погодном тренутку, са носачима авиона успјело да приђу довољно близу, одакле би подигли морнаричку авијацију и искористили њен ударни потенцијал - наводи Свјаташов.

Он истиче да руска војска има подморнице које неће допустити америчким носачима авионима да уопште дођу у позицију са које могу нанијети ударе.

Недавно је командант Друге флоте Ратне морнарице САД вицеадмирал Ендрју Луис изјавио да је НАТО спреман да се супротстави Русији на Криму и у Калињинграду.

- Имамо јасну методологију која се заснива на маневру. Њена суштина се базира на нашој способности да будемо тихи када је то неопходно и да "проговоримо" ако треба - навео је он.

Претходно се из Пентагона могло чути да Русија са својим одбрамбеним противбродским и противваздушним системима примјењује тактику блокирања доступа америчким снагама на стратешки важним подручјима.

Руси на тај начин ефикасно неутралишу било какве офанзивне аспирације НАТО-а.

Системи великог домета "С-400" размјештени су у Калињинграду, на Кримском полуострву и у Сирији, што Русима дозвољава да се јаче позиционирају на стратешки изузетно важном Медитерану.

Бивши командант америчке Копнене војске у Европи генерал Бен Хоџис сматра да је руски војни потенцијал у Калињинграду и на Криму врло снажан, те да Руси посједују средства противваздушне, противракетне и противбродске одбране, која су подржана са неколико хиљада војника.

Али, како је навео Хоџис, НАТО је спреман да се "ухвати у коштац са тим изазовима".

Нема пролаза ни у филму

Предсједник Русије Владимир Путин назвао је безвезним филм "Хантер килер", у којем га америчка подморница спасава из руку милитантног руског министра одбране.

Новинари су препричали Путину садржај. Он није коментарисао све до тренутка када му је пренесено да у филму подморница САД улази у руску војну базу на Арктику.

- У чију базу? У нашу базу? То је већ невјероватан сценарио.  Па два мала чамца која су САД поклониле Украјини нису прошла кроз Керчки мореуз, а ви бисте да америчка нуклеарна подморница уђе у нашу базу! Безвезан филм - одмахнуо је руком Путин.

Суђење морнарима

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров рекао је у петак да ће Москва бити спремна да разговара о судбини 24 украјинска морнара који су заробљени прошлог мјесеца тек након њиховог суђења. САД и ЕУ позвале су Русију да ослободи Украјинце који су заробљени у Керчком мореузу 25. новембра. Москва их оптужује за илегалан улазак у територијалне воде Русије.

- Русија ће бити спремна да разговара о морнарима и евентуалном споразуму са Кијевом у овом случају тек након суђења на Криму - казао је Лавров.

Датум суђења још није одређен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана