АП: Зашто је руски авион слетио у Венецуелу?

Агенције
АП: Зашто је руски авион слетио у Венецуелу?

Каракас - Изненадно слијетање огромног руског путничког авиона у Венецуелу усред кризе због антивладиних протеста пробудио је спекулације и сумње опозиције да администрација актуелног предсједника Николаса Мадура покушава да изнесе резерве злата у иностранство.

Како преноси АП, Боинг 777 капацитета до 400 мјеста, припада руској компанији Нордвинд Ерлајнс и слетио је у понедјељак увече. У сриједу ујутру још је могао да се види на аеродрому Мајкветија код Каракаса.

Један представник Нордвинда потврдио је да је авион слетио, али није желио да каже ко је унајмио авион, шта преноси ни који му је ред летења.

Опозициони посланик Хосе Гуера, некадашњи директор централне банке, рекао је, позивајући се на изворе из финансијских кругова, да је авион унајмљен да превезе 20 метричких тона злата што чини око 15 одсто резерви овог метала у Венецуели.

“Ово треба схватити крајње озбиљно. Ове резерве не припадају Каликсту Ортеги (предсједнику централне банке), већ припадају Венецуели”, рекао је у парламенту.

Мадурова влада није се оглашавала овим поводом.

Русија је главни кредитор Мадура и снабдјевач оружјем, а руска компанија Росњефт је инвестирала велика средства у нафтна поља Венецуеле.

АП наводи и да је ово први пут да је авион ове руске компаније која иначе саобраћа по унутрашњости Русије и југоисточној Азији, слетио у Венецуеле.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана