26 милијардера посједује колико половина сиромашних на свијету

klix.ba
26 милијардера посједује колико половина сиромашних на свијету

Растућа концентрација свјетског богатства наглашена је у новом извјештају Оџфама који показује да 26 најбогатијих милијардера посједује онолико средстава колико и 3,8 милијарди људи који чине најсиромашнију половину популације на Земљи.

У годишњем прегледу богатства објављеном поводом почетка Свјетског економског форума у Давосу, развојна добротворна организација Оџфам извјештава како су у 2018. години богаташи постали богатији, а сиромашни још сиромашнији, преноси klix.ba.

Подаци Оџфама кажу како се богатство више од 2.200 милијардера широм свијета повећало за 900 милијарди долара у 2018. години, што је близу 2,5 милијарде долара дневно.

Насупрот пораста богатства најбогатијих од 12 посто налази се пад имовине најсиромашније половине свјетске популације од 11 посто.

Као резултат тога, закључује се у извјештају, број милијардера који посједују толико богатства као половина свјетског становништва пао је са 43 у 2017. на 26 прошле године. У 2016. години број ових богаташа био је 61.

Најбогатији човјек на свијету и даље је Џеф Безос, власник Амазона. Његово богатство се повећало на 112 милијарди долара. Напримјер, само један посто Безосовог богатства је једнако цијелом здравственом буџету за Етиопију, земљу од 105 милиона људи.

“Пад броја људи који живе у екстремном сиромаштву једно је од највећих достигнућа у посљедњој четвртини вијека, али растућа неједнакост између богатих и сиромашних угрожава даљњи напредак”, казао је Метју Спенсер, директор политике у Оџфаму.

Извјештај Свјетске неједнакости за 2018. показао је како је између 1980. и 2016. године половина најсиромашнијих људи на свијету освојила само 12 центи у сваком долару раста глобалних прихода.

Из Оџфама истичу како владе требају учинити више како би финансирале висококвалитетне и универзалне јавне услуге кроз борбу против избјегавања плаћања пореза и осигуравање праведнијег опорезивања, укључујући и корпорације и богатство најбогатијих појединаца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана