Žene iz Sirije obučene u burke stigle u sud u Prištini

Tanjug
Žene iz Sirije obučene u burke stigle u sud u Prištini

Priština - Žene, njih 32, koje su sa sirijskih ratišta vraćene krajem prošle nedjelje na Kosovo i Metohiju dovedene su u Osnovni sud u Prištini u pratnji advokata.

Kako je preneo prištinski Ekspres, one su u sud došle obučene u “burke”, potpuno pokrivene.

Tim povodom oglasio se prištinski filozof i savjetnik predsjednika parlamenta Bljerim Ljatifi, koji kaže da potpuna pokrivenost žena ni na koji način ne može biti tradicija Albanaca.

Prema njegovim riječima, fundamentalni koncept moralnosti kod Albanaca povezan je sa licem žene.

“Svaki narod ima svoju moralnu tradiciju, osnovne pojmove po kojima se razlikuje između dobrog i lošeg. Kod Albanaca, osnovni koncept moralnosti je koncept praštanja. Verbalne karakteristike ovog koncepta su: “držanjem prsta”, “držanjem svijetla”, “licem”, “okom”, napisao je on je svom profilu na Fejsbuku.

Prema tome, puna pokrivenost tijela žene može biti sve osim tradicije Albanaca, rekao je Ljatifi.

“To je 100 odsto antialbansko”, zaključio je.

Prema pisanju Ekspresa, ova Ljatifijeva reakcija dolazi upravo u trenutku kada se veliki broj žena vratio iz Sirije, gdje su boravile sa svojim muževima, od kojih su, kako se tvrdi, neki ratovali protiv terorističke organizacije ID.

Inače, potpuna pokrivenost tijela, odjeća poznata kao “burka” je tradicija bliskoistočnih zemalja.

Burka je duga, komotna haljina koja pokriva cijelo tijelo, od glave do pete, koju muslimanske žene nose u javnosti.

U noći između petka i subote iz Sirije je u Prištinu vraćeno 110 građana Kosova, od kojih četvoro borci, 32 žene i 74 djece. Vraćeno je još devetoro djece koja su u sirijskom ratu ostala bez oba roditelja.

Četvorici boraca je, na zahtjev tužilaštva, određen pritvor na 48 sati, dok je ostalima pružena medicinska i pomoć u rehabilitaciji.

Povratnici su smješteni u centru za azil na periferiji Prištine, prenijeli su ranije prištinski mediji.

Prema policijskim informacijama, vjeruje se da se u Siriji i dalje nalazi još oko 30 boraca u konflikntim zonama, 49 žena i osmoro djece, koji su građani Kosova ili porijeklom sa Kosova.

Prištinske institucije su saopštile da će raditi i na njihovom povratku.

Ministar pravde Abeljard Tahiri rekao je da se na ovoj inicijativi radilo od oktobra prošle godine i da je podrška SAD bila od izuzetne važnosti.

“Uloga SAD je bila od izuzetne važnosti u ovom procesu, kao i ostalih država kada se radi o razmjeni informacija i o tome gdje se građani nalaze. Zbog osjetljivosti cijele ove operacije ne možemo govoriti o detaljima. Ali mogu reći da bez podrške SAD-a, ova operacija ne bi mogla da se realizuje”, rekao je ranije Tahiri.

Tahiri je kao cilj Prištine naveo namjeru da vrati sve svoje građane, a da će svako za koga se utvrdi da je bio dio terorističke organizacije, biti suočen sa pravdom.

Tahiri je ranije danas obavijestio prištinsku vladu da je Evropska unija zatražila informacije o akciji vraćanja građana Kosova iz Sirije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana