Земан о бобардовању СРЈ: Грешка и не треба тражити алиби

Агенције
Земан о бобардовању СРЈ: Грешка и не треба тражити алиби

Праг - Предсједник Чешке Милош Земан упозорио је да не треба сада тражити алиби да се бомбардовање СРЈ оправда.

Он је то поводом изјаве генералног секретара НАТО Јенса Столтенберга, рекао да је бомбардовање СР Југославије била грешка.

“Мислим да је тај рат био велика грешка и не би требало да сада тражимо алиби да ту грешку оправдамо”, казао је Земан чешком порталу Парламентњи листи поводом недавне изјаве генералног секретара НАТО Столтенберга у дебати са студентима у Београду да је НАТО бомбардовао Југославију како би заштитио цивиле и зауставио Слободана Милошевића.

Милош Земан је 1999. године као премијер чешке мањинске социјалдемократске владе, упркос гласним протестима у својој партији, одобрио бомбардовање Југославије као мање зло да спријечи веће и дао сагласност за прелијетање авиона НАТО преко Чешке.

Још тада је, међутим, упозоравао да се бомбардује због хуманитарне катастрофе косовских Албанаца, а да би био апсурд када би бомбардовање водило ка отцијепљењу Косова од Србије.

“Као што знате, чешка влада је била последња, буквално посљедња влада која је отворила ваздушни простор за НАТО авионе. Тада смо узалуд тражили савезнике који би нам помогли да се све ријеши на миран начин”, казао је Земан 2014. године, тада као предсједник Чешке.

Земан је тада подсјетио да су га у то вријеме савезници убеђивали да ће бити бомбардовани искључиво војни циљеви у Југославији.

“То њихово обећање није испуњено. Као што видите, обећањима неких политичара не можете потпуно да вјерујете”, рекао је тада Земан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана