Вулин: Загреб се неће питати о европском путу Београда

Срна
Вулин: Загреб се неће питати о европском путу Београда

Београд - Министар одбране Србије Александар Вулин рекао је да од Хрватске очекује сваки облик опструкције и ометања Србије на европском путу, али да се Загреб на крају неће питати него ће одлуку донијети моћније земље.

“Када би Хрватска одлучивала да ли ће Србија да постоји, ми бисмо одавно нестали. ЕУ у којој Хрватска доноси пресудне одлуке није организација у којој би за нас било места”, рекао је Вулин за “Вечерње новости” поводом изјаве хрватског предсједника Колинде Грабар Китаровић која је најавила нове уцјене на европском путу Србије.

Према његовим ријечима, политика Хрватске до сада је показала да ни најмање не цијени то што је Србија допустила да Хрватска уђе у ЕУ без ријешених спорова са сусједима и без регулисања имовинских права.

“Кад год је могла, Хрватска је чинила све да Србији отежа. Тако је у мигрантској кризи затварала границе, надајући се да ће нас мигранти преплавити”, рекао је Вулин.

Министра за европске интеграције Србије Јадранку Јоксимовић не чуде изјаве из Загреба о најавама блокаде европског пута Србије.

“Чланство у ЕУ неке од држава изгледа виде као амнестију од сопствених неиспуњених обавеза у области мањина, враћања имовине, владавине права и процеса помирења”, рекла је Јоксимовићева.

Јоксимовићева је напоменула да процес преговора не служи за то да свако убацује своје билатералне захтјеве према кандидату, него за то служе билатералне платформе да би се избјегла до крајности условљавајућа будућност процеса преговора.

Она је подсјетила да је Хрватска, управо у вези са отварањем поглавља 23 и 24 /о правосуђу и људским правима/, већ покушала да Србији “убаци клипове у точкове”.

Према њеним ријечима, током холандског предсједавања ЕУ, у првој половини 2016, постојала је добра воља чланица да се отворе та поглавља, али је по доласку у Брисел српска делегација сазнала да је Хрватска повукла сагласност.

Поглавља су, ипак, отворена три седмице касније.

Китаровићева је изјавила да ће, у оквиру преговарачког процеса ЕУ и Србије, Загреб условљавати напредак постизањем договора у вези са отвореним питањима између двије државе која се тичу границе, мањина, судбине несталих, сукцесије и универзалне јурисдикције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана