Вулић након састанка са Могеринијевом и Тачијем: Проблеми да се решавају у миру

B92
Вулић након састанка са Могеринијевом и Тачијем: Проблеми да се решавају у миру

Брисел - Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да ријешење између Србије и Косова мора да буде рационално, као и да се сви проблеми рјешавају у миру.

Вучић је то изјавио након разговора у Бриселу са косовским предсједником Хашимом Тачијем и шефицом дипломатије ЕУ Федериком Могерини.

Он је навео да је данас постигнуто неколико ствари, а оне су прије свега веома важне за Србе на Косову и Метохији.

“Договорено је да сви проблеми које имамо морају да се решавају у миру, поштујући једни друге. То је веома важно за Србе на КиМ, за све грађане Србије. Разговарали смо о томе да се усредсредимо на дијалог, да покажемо да можемо да разговарамо и да кренемо у решавање отворених проблема. Нисам претерани оптимиста, али отворили смо много питања”, рекао је Вучић за РТС.

“Наш интерес је да сачувамо националне интересе, али и наш народ, тако да му се не догоди оно што се 90-тих догађало нашим сународницима, и зато настојимо да се пронађе компромисно решење”, рекао је он.

Додао је да се мора пронаћи рационално ријешење, које ће да укаже поштовање према другој страни.

Вучић је најавио да ће се у наредном периоду обратити нацији, када буде видио да ли има шансе да се направи компромисно ријешење.

“Нећу ништа потписивати, већ ћемо ићи пред народ. Нико не треба да се плаши самовлашћа и доношења одлука без подршке народа”, нагласио је он.

Рекао је да тренутно не може да каже када ће изаћи пред јавност, и да ће то бити када у глави буде имао слику шта је могуће, и да ли има уопште компромиса.

“У сваком случају ћу се обратити нацији и, ако нема компромиса, рећи ћу зашто га нема. Компромисно решење ће свакако бити важно за нас, јер сада немамо ништа, јер смо то ништа 'добили' 1999, 2004, 2008, 2010...Оно што тражимо је да имамо нешто, а не ништа”, указао је Вучић.

Навео је је да није питање рокова, већ интереса света, додајући да је за било какав компромис неопходно да буду укључене све велике силе.

“Немогуће је без тога. Ако будемо могли да нађемо компромис, и српски и албански народ ће морати да се сагласи. Нико не може да то изведе без њих, и компромис мора бити добар за један и други народ. Ако успемо, то ће бити добар резултат за нас”, објаснио је он.

Додао је да данас још не види да је тако нешто могуће. „Борићу се за нормалну будућност Србије, региона, за највећи раст који у првих пет месеци Србија има у региону, иако су сви лажни експерти и политички противници говорили да ћемо имати најмањи раст. Опет имамо највећи могући раст”, нагласио је Вучић.

Рекао је да ће се настојати задовољити националне и државне интересе, како за Србе на Косову и Метохији, тако и све људе у Србији. Договорено је, према његовим ријечима, и да се дијалог интензивира, указујући да ће долазити представници Европе у Београд, и када их јавност види и када не види, као и да ће наше делегације бити чешће у Бриселу. Поручио је онима који критикују - ако неко може да се више бори, нека преузме одмах, а да не држи придике онима који раде.

Захвалио се грађанима Србије на пдоршци онима који вредно раде борећи се да сачувају Србију и њене националне интересе. Казао је да су данас људи из ЕУ били веома коректни и да су се трудили да на рационални начин усмјере дијалог на будућност.

„Захваљујем се грађанима Србије за подршку дијалогу, разговорима за будухцност, али и чврст и јасан став опстанка на нашим огњиштима и очувању виталних интереса”, нагласио је он на крају разговора.

Тачи: Било теже него што се може описати

Предсједник Косова Хашим Тачи изјавио је да је састанак са предсједником Србије Александром Вучићем уз Федерику Могерини био тежи него што се може описати.

Међутим, рекао је да се ради о стогодишњем проблему.

“Нисам наиван да мислим да ћемо одмах пронаћи хитно и магично ријешење за будућност”, рекао је Тачи након састанка.

Рекао је да ће споразумом о нормализацији односа обије стране добити много, али да је уплашен да ће, ако не постигну споразум, изгубити много више, јер би то штетило европској будућности земаља, које би остале изоловане.

“Не можемо остати жртве горке прошлости већ треба да гледамо ка бенефицијама за будућност земље и наших грађана”, рекао је Тачи.

Тачи је рекао да су се са Вучићем сагласили да се дијалог настави у правцу постизања коначног ријешења, али није искључио могућност да до коначног споразума не дође.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана