Вучић одбио “амерички пакет” за Косово

novosti.rs
Вучић одбио “амерички пакет” за Косово

Београд - Предсједник Србије Александар Вучић одбио је радни документ у вези са рјешавањем косовског проблема познатији као “амерички пакет” и оцијенио га недостојним пажње и неприхватљивим за Србију, тако да са њим није ни хтио да упознаје јавност, сазнају “Новости”.

Постојање овог “нон пејпера”, а који је недавно неформалним дипломатским каналима прослијеђен на Андрићев вијенац, у суботу је потврдио и замјеник премијера Косова Енвер Хоџај, узалуд се надајући да ће Београд прихватити тај папир којим се од Србије тражи да практично индиректно призна независност лажне државе.

Представницима Косова и Србије представљена су четири стуба за историјски споразум. Рјешење отворених билатералних питања између двије земље је међусобно признање и то је папир који у рукама има и Београд.

“Слиједи учлањење Косова у УН, које као процес природно зависи од споразума између Србије и Косова”, казао је Хоџај.

Ова очекивања власти у Приштини су илузорна пошто је документ о коме говори Хоџај остао мртво слово на папиру јер представља, како нам је речено, понижење напора Београда да се дође до компромисног рјешења за деценијску косовску агонију.

Подсећамо, кључне земље Запада су предсједнику Вучићу упутиле радни документ са јаким “ауторским печатом” САД који се ослања на четири стуба која и помиње Хоџај, а то су:

– Заједница српских општина добија шира извршна овлашћења и појачане надлежности у областима здравства, просвјете и културе.

– Заједница би тијесно институционално била везана за потредсједника косовске владе који би долазио из редова српског народа и који би практично био контролор њеног рада и спровођења овлашћења.

– Од Београда се очекује да омогући улазак Приштине у међународне организације, прије свега у УН.

– Ако српска страна пристане на овај пакет, Србији би био омогућен улазак у Европску унију, а САД би јој гарантовале ширу економску и дипломатску подршку у међународној политичкој арени.

Дакле, од Србије западне силе очекују да у замијену за ЗСО, чије формирање Приштина минира више од пет година, не блокирамо учлањење тзв. Косова у УН. То је за Србију било апсолутно неприхватљиво и логично је да ову “понуду” шеф државе није ни узео у разматрање.

Очигледно је да Хоџај перфидно у игру поново враћа мртви “амерички пакет” како би се у међународним круговима оставио дојам да Београд опет одбија “галантну” понуду чиме би се прст кривице за пат-позицију у дијалогу уперио поново у Србију.

Нажалост, одржавање политичког вакуума на КиМ само подгријава паклене намјере Рамуша Харадинаја и Хашима Тачија да уз помоћ САД заузму сјевер покрајине, о чему су “Новости” писале.

Тамошња администрација, уз прећутну сагласност западних ментора, новом спиралом насиља над Србима суспендује Бриселски споразум, а потајно припремајући план за заокруживање “суверенитета” лажне државе на цијелој територији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана