Вучић: Вријеме да се прича о другим темама, најважније сачувати мир

Срна
Вучић: Вријеме да се прича о другим темама, најважније сачувати мир

Београд - Предсједник Србије Александар Вучић рекао је данас да је прошлост важна, будућност важнија, а чувати мир најважније и да зато “није срећна” изјава попут оне ратног команданта такозване Армије БиХ у Сребреници Насера Орића који је запријетио новим ратом.

Вучић је истакао да је све мање људи у свакој од земаља и територија на простору бивше Југославије управо због приче о сукобима и ратовима, јер људи одлазе било куда гдје могу да виде другачију и бољу будућност за своју дјецу.


Он је рекао да би “највише поена” добио када би говорио лоше о Орићу, али сматра да је вријеме да се прича о другим темама, на други начин.

“Нити могу, нити желим да било коме да претим. Можда је неко погрешно разумео стихове Матије Бећковића /жЋераћемо се јошж/, можда неко жели то. Постоји код неких људи у региону потреба за осветом, јер своје жртве увек добро виде, а друге жртве из претходног периода сви много мање виде”, рекао је Вучић на конференцији за новинаре у Београду након састанка са предсједником Републике Српске Милорадом Додиком.

Вучић је рекао да је прошлост важна, али је будућност увијек важнија, јер из прошлости треба извући поуке - да се слави оно што је добро, а критикује оно лоше и извлаче поуке за будућност.

“Разумео сам забринутост и бојазан председника Додика. Он је данас 50 минута говорио о стварању атомосфере у Републици Српској и БиХ по том питању, да су Срби уплашени када виде да се то понавља и о томе говори на више места широм БиХ, да је потребна његова реакција и многих других”, рекао је Вучић.

Вучић је увјерен да ће бити довољно памети и мудрости у будућности да се такве ствари превазиђу у будућности и да се сачува мир.

Ратни командант такозване Армије БиХ у Сребреници Насер Орић запријетио је новим ратом, учествујући као специјални гост на промоцији књиге “Живот прије и послије Сребренице”, аутора Еснефе Смајловић Мухић.

“Мени када су причали мислио сам да рата више никад неће бити, али сљедећи рат ће се десити мало брже него што смо га ми дочекали. То вам ја кажем. Што каже Матија Бећковић, њихов, српски академик, жћераћемо се јошж. Свега ће бити осим тога да се нећемо ћерати”, поручио је Орић са говорнице Зеничанима окупљеним у просторијама Исламског педагошког факулета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана