Vučić: Упозорени смо, ако кренемо с војском на КиМ...

Агенције
Vučić: Упозорени смо, ако кренемо с војском на КиМ...

Београд - Чињеница да велике силе не признају, немају намjеру да уваже Резолуцију 1244, за нас значи да ми имамо мале могућности да нешто учинимо, каже Александар Вучић.

Вучић је то рекао на питање новинара може ли Србија, након учесталих напада на Србе и спекулација приштинских медија о распоређивању снага безбjедности на административној линији, да на Косово "уведе" хиљаду припадника својих снага безбjедности, како то предвиђа резолуција УН.

"То није право и то није правично, али ми се боримо у складу с врло малим могућностима и унутар веома уског маневарског простора и наше је да се боримо", рекао је Вучић.

Како је појаснио, он је лично поводом идеје о повратку хиљаду војника упозорен да ћемо, ако то покушамо, доћи у сукоб с највећом војном силом на свијету.

"Ако покушате да уђете са својом војском и својом полицијом на Косово, НАТО ће то да третира као непријатељски акт", пренио је предсједник упозорење које је добио.

Каже и да је више пута поредио ситуацију, рецимо, с резолуцијом о Јерусалиму, гдје су западне силе одбациле Трампов притисак да своје амбасаде пребаце у тај град, како је урадила Бијела кућа.

Они су то, додао је, правдали чињеницом да би такав поступак био у супротности с резолуцијом о Јерусалиму.

"Ја сам им тада рекао да се сви заједно понашају противправно кад руше Резолуцију 1244, а они онда слежу раменима, погледају у своје саветнике и...ништа", навео је.

То је, каже, озбиљна ситуација, те жели да грађанима објасни да те људе не интересују право и Резолуција 1244, већ сила и фактичко стање.

"Важи само право силе и ми у складу с тим морамо да се трудимо да сачувамо мир и безбедност и да сви градимо бољи живот и јачу економију", поручио је Вучић.

Платформа за преговоре која је представљена у косовском парламенту отежава разговоре у Бриселу, али и показује праве намјере Приштине, рекао је данас предсједник Александар Вучић, али и указао да су, без обзира на то, разговори једино рјешење.

"Ту платформу, када прочитате, видите да нису оставили ни милиметар, ни један одсто простора за било какав договор", рекао је Вучић, истичући да је друга ствар да ли ће тај документ добити већину.

Вучић сматра да под спољним притиском таква платформа неће бити усвојена у покрајинској скупштини, јер би, каже, сваком било јасно да све послије тога постаје бесмислено.

Али такав текст говори, истакао је, о намјерама и жељама Приштине.

Он је подсјетио и на изјаву из Приштине да би нам учинили страшну част и услугу тиме што ће да прихвате помирење, уколико их признамо.

Како је рекао, оно што би Срби требало да добију по томе је да нам Албанци кажу - ево, прихватамо то да се помиримо са вама, ако нас признате.

Према његовим ријечима, такав став произлази из чињенице да они живе у потпуно затвореном систему, гдје и нема простора за другачији глас.

Вучић је истакао да је поносан што код нас није тако и навео примјер фестивала "Мирдита", гдје су и Срби и Албанци из Приштине могли да дођу и кажу све најгоре о њему...

"Код њих постоји то - Срби су починили злочине, геноцид, Србе смо победили у рату, као да Американци нису ни учествовали, зато морају да нас признају, а онда ћемо ми бити вољни да учинимо страшан уступак и да кажемо да смо се помирли, мада суштински то не мислимо", рекао је Вучић.

Када то чујете, онда схватите, нагласио је, да то напросто није реално, нити је могуће, нити има много везе са овоземаљским животом.

Додао је да смо и ми много пута живјели у сопственим заблудама, али и да је веома задовољан што данас рационално и добро процијењујемо свеукупно стање, и не задовољавамо се и залуђујемо само сопственим идејама и ставовима.

"У сваком случају, биће врло тешко када неко дође са таквом или сличним платформама у Брисел, али Србија неће да одустане од разгвора зато што су разгвори једино решење", закључио је предсједник Србије.

Одговарајући на питања новинара рекао је и да није сасвим тачно да Еулекс одлази са КиМ, јер ће представници те мисије бити тамо, али је поновио да је страшна грешка учињена када је та мисија уопште дошла, умјесто да све остане под окриљем УН.

"Еулекса ће бити на КиМ, али то нико не сме да каже како се не би замерили приштинским властима, јер су тамошње партије албанске у међусобним сукобоима."

Надали смо се, каже, да ће та мисија свој посао да обавља професионално, а сагласио се са оцијенама да њено дјеловање није било на највишем нивоу.

Оно што га брине јесте то што Срби не уживају заштиту и трпе нападе.

На тврдње из Приштине да нису у питању напади по етничкој основи, Вучић је упитао "А по којој су онда?", ако је ријеч о нападу на православног свештеника и његову породицу.

"Они раде све то по команди", нагласио је предсједник Србије.

Он је поновио да предстоје разговори у Бриселу, да није велики оптимиста, али да ће Србија дати све од себе да до компромиса дође.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана