Вучић: Србија неће дозволити манипулисање бројем српских жртава у Јасеновцу

Срна
Вучић: Србија неће дозволити манипулисање бројем српских жртава у Јасеновцу

Београд - Предсједник Србије Александар Вучић захвалио је предсједнику Израела Рувену Ривлину на непризнавању независности самопроглашеног Косова, али и на важним ријечима које је изговорио у Јасеновцу.

Вучић је на заједничкој конференцији за новинаре послије састанка са израелским предсједником Рувеном Ривлином поручио да Србија никако и ни на који начин неће заборавити стравично страдање, злочине и геноцид који је почињен над српским народом у Независној Држави Хрватској током Другог свјетског рата.

“Ми поштујемо све жртве и увек смо обележавајући страдање нашег народа говорили о српским, јеврејским и ромским жртвама, али никада нећемо дозволити некоме другоме да ниподаштава и смањује број српских жртава, да, зато што им из разлога политичког прагматизма одговара, да говоре о јеврејским и неким другим жртвама, а да оне, чије се жртве мере стотинама хиљада, или не помену или увек говоре о томе како је реч о манипулацији бројевима”, рекао је Вучић.

Он је истакао да ту врсту прикривања истине и манипулације бројевима Србија никоме неће дозволити и да ће се “држати чињеница, историје и поштовања мртвих, зато да бисмо спречили да нам се такве ствари убудуће дешавају”.

Подсјећајући на то да су Срби и Јевреји заједнички прошли кроз страхоте и Првог и Другог свјетског рата и увијек поштовали жртве и једног и другог народа, Вучић је истакао да је предсједника Израела данас упознао о чињеници да је над Србима 4. и 5. августа 1995. године извршено највеће етничко чишћење послије Другог свјетског рата на овом простору.

“Упознао сам председника Ривлина да оно што неки из периода деведестих славе као своју највећу победу, ми доживљавамо као највећу несрећу и тугу за наш народ, говорећи пре свега о акцији жОлујаж и да, док се једни радују 4. и 5. августа, ми, Срби, тугујемо”, рекао је Вучић.

Он је посебно захвалио у име државе Србије водећем истраживачу Института за холокауст “Шем Олам” из Израела Гидеону Грајфу, који је допринио да више не могу да се сакрију чињенице о Јасеновцу.

Вучић је истакао да су односи између Србије и Израела традиционално добри, а односи између српског и јеврејског народа на још вишем и бољем нивоу.

“Истовремено је Србија једна од земаља у којој готово да не постоји антисемитизам и у којој никада неће постојати фашизам, неофашизам или неонацизам”, поручио је Вучић и додао да су отпочели разговори око Старог сајмишта у Београду, гдје би био формиран меморијал попут Јад Вашема у Израелу, у којем би се “говорило о српским, јеврејским и ромским жртвама”.

Вучић је навео да је на састанку разговарано о формирању механизама и комуникације између Израела и Србије за бржу и бољу заједничку реакцију у интересу обје земље, јер Србија има велике интересе да са Израелом развија свестрану сарадњу.

“Веома сам захвалан председнику Ривлину и држави Израел зато што не признају једнострано проглашену независност Косова, као што ће Србија увек подржавати постојање и опстанак државе Израел и увек градити пријатељске односе према израелској држави и јеврејском и народу”, поручио је Вучић.

Он је навео да је договорено и да се активира рад српско-израелског Мјешовитог комитета за сарадњу, који ће предводити министар за иновације Ненад Поповић и министар економије Синиша Мали.

Вучић је позвао израелске инвеститоре да инвестирају, а грађане Израела да турстички посјете Србију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана