Вучић: Срби и Хрвати да мање забијају нож у леђа једни другима

Срна
Вучић: Срби и Хрвати да мање забијају нож у леђа једни другима

Давос - Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да Хрватска и Србија морају да имају много боље односе ако желе да опстану, да мање "забијају нож у леђа једни другима", те да цијели регион мора да се окрене од прошлости ка будућности.

"Мислим да Срби и Хрвати као народи, не само српска и хрватска држава, без обзира на емоције које нису увек добре, морају имати пуно боље односе уколико желимо опстати једни и други", рекао је Вучић. Он је указао да обје земље имају ужасну демографију и да се пуно грађана исељава.

"Ако желимо опстати, мораћемо заједно да радимо, мораћемо се приближити и то ће се догодити", изјавио је Вучић за Хину и ХРТ на маргинама скупа Свјетског економског форума у Давосу.

Предсједник Србије сматра да ће Хрвати и Срби наћи путеве сарадње када почну мање да размишљају како да "забију нож у леђа једни другима" и више се окрену будућности.

"Ја у то апсолутно верујем и не зато што то говорим пред вама, то говорим сваки дан и у Београду", додао је Вучић.

Он је рекао да није срећан због политичких односа, наводећи да у региону увијек има безброј проблема, вишка прошлости и мањка размишљања о будућности.

Вучић је навео да су економски односи знатно бољи од политичког стања у региону, те додао да су за Србију односи Београда и Приштине горуће питање.

Он је поновио да је увођење такса на робу из централне Србије супротно свим европским нормама.

Вучић је рекао да су му у Давосу сви важни европски и свјетски актери рекли да су против тих такси.

"Да будем искрен, то је само додатни проблем јер се онда питам како оне опстају", истакао је Вучић.

Када је ријеч о иницијативи СДА до оцијени уставност назива Републике Српске, Вучић је поновио да је Република Српска дејтонска и уставна категорија БиХ.

"Не могу то да раде и очекују подршку света", поновио је Вучић.

Вучић је пред данашњи одлазак из Давоса учествовао на панелу о теми "Стварање снажног партнерства за раст и мир на западном Балкану".

Расправа је била затворена за јавност, а учествовали су и премијер Хрватске Андреј Пленковић, премијер Македоније Зоран Заев, као и предсједавајући Савјета министара у техничком мандату Денис Звиздић.

Хрватски медији наводе да су Вучић и Пленковић имали прилику и за неформални разговор.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана