Вучић: Рекао сам да моје речи нису шала, неки су разумели

Танјуг
Вучић: Рекао сам да моје речи нису шала, неки су разумели

Београд - Предсједник Србије Александар Вучић говорио је за РТС о састанку са шефицом европске дипломатије Федериком Могерини и о ситуацији на Космету.

Претходно је објављено и саопштење послије састанка, у ком је висока представница ЕУ за спољну и безбједносну политику истакла да "оно од јуче не смије да се понови".

"Изнео сам наше виђење, показао сам документе који говоре о томе да Марко Ђурић није прекршио процедуру... Не обазирем се на оно што се пише у домаћим, заправо страним медијима, да је неко хтео нешто да уради или је жртвовао Ђурића, то су глупости. Ја сам поређао чињенице и показао им их. Видећемо како ћемо у будућности да решавамо ствари, кад имате сукобе, морате да тежите да их решавате разговором. Како ће то да изгледа, видећемо", рекао је Вучић.

Он је додао да се српски народ "данас осећа неупоредиво безбедније него јуче", а потом је додао и да је разговарао са америчким званичником Весом Мичелом, те да је заједнички став да је "мир од суштинског значаја".

"Што се тиче разговора са Могеринијевом, помињале су се обе стране у првој реакцији. Сада их у саопштењу нема јер је најгоре лицемерје говорити о несразмерној употреби силе. То је било противправна употреба силе... Слушам од наших политичких противника и читам у медијима разне глупости... Ми смо говорили само о чињеницама и за мене је била потпуно јасна намера. Могу да говорим о томе како је цео север српске покрајине био окружен косовским снагама, направили су комплетан прстен са циљем да покажу како желе да то изгледа. Чудом није било погинулих и тешко страдалих. Нисмо им дали да заузму север Косова, то смо урадили водећи оштру, паметну и мудру политику и јасно смо ставили до знања да ни са Србима ни са Србијом не могу да се играју. Нисам фасциниран њиховом снагом, нити њиховом моћи, а ни памети, тако да ми је олакшана ситуација...", рекао је Вучић.

Упитан да прокоментарише наводе у медијима да је намјеравао да "подигне Војску", рекао је да "неће да спекулише о томе, али је по Уставу он надлежан за командовање и његов посао је да штити наш народ и грађане наше земље".

"Космет је део територије Србије по Уставу, имамо посебна правила, али и други морају да их поштују, а то је да нема дугих цеви и оружане силе на северу Косова. Нисам донео такву одлуку, када је будем доносио, а надам се да нећу никад и све ћу да дам од себе да је никад не донесем, подразумева се да је једна од могућности, кад су земља и народ угрожени. Рекао сам да моје речи нису шала, да држим до својих речи када су озбиљне и одговорне. Чини ми се да су неки добро разумели да није време да се играју са Србијом, да Србија није слаба колико би желели да јесте", истакао је Вучић.

Што се тиче одлуке Српске листе да напусти владајућу коалицију у самопроглашеној држави, Вучић је рекао да ће они бити у опозицији и да ће бити "народни трибуни који ће добијати подршку од Србије", али је и приметио да "Срби никада неће да се удруже нити да жале Ђурића на Косову или Вучића у Сребреници".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана