Вучић: Приштина резолуцијом затвара врата дијалогу

Танјуг
Вучић: Приштина резолуцијом затвара врата дијалогу

Београд - Наша највећа мука је Косово и Метохија, рекао је вечерас предсједник Србије Александар Вучић за Прву телевизију.

Београд - Наша највећа мука је Косово и Метохија, рекао је вечерас предсједник Србије Александар Вучић за Прву телевизију.

Он је рекао да је Приштина вечерашњим усвајањем резолуције о дијалогу "желела да суштински затвори врата дијалогу".

Најавио је и да ће присуствовати сједници Савјета безбједности УН у понедељак у Њујорку.

Резолуција Приштине, каже предсједник, подразумијева три кључне ствари: да сваки договор мора да води пуној независноти Косова, да нема промјене граница , тј, да Косово мора бити признато у оквирима садашњих граница, те да мора бити задржана цијеловитост територије Косова по унитарном принципу, што значи да неки дијелови територије не могу да имају аутономију.

"Што ће рећи да су желели да суштински затворе врата сваком дијалогу. Овим папиром су недвосмислено рекли ''ми хоћемо све и по сваку цену''", рекао је предсједник.

Тобоже спремни су на дијалог, каже, али је питање - о чему послије овога што су изнијели у резолуцији.

Он је, на питање водитеља шта је пресјек стања, рекао да је то чињеница да Србија у 2018. има раст од 4, 5 одсто, и једна је од најбољих европских земља по томе, међу пет -шест, да има суфицт у буџету трећу годину за редом.

"Све што радите је да економија буде успешнија и да људи живе боље, људи су још сиромашни, за 5 година то не можете да промените али можете да промените тренд", рекао је он.

Србија има највише страних директних инвестиција, отвара највише фабрија, може да се похвали економским резултатима каквим мало ко може.

Али, остаје највећи проблем Србије, исказао је, проблем Косова и Метохије.

Вучић:Реаговао сам срцем на амбасадоре

Предсједник Србије Александар Вучић није вечерас хтио да прецизира шта ће, како је најавио, рећи америчком амбасадору у Приштини, и то, како је додао, у лице.

Истакао је једино да је "реаговао срцем".

На питање шта то има да поручи америчком амбасадору на Косову, одговорио да ће то рећи њему у лице, али да је његова реакција била емотивна на неке недипломатске изјаве америчког дипломатског представника.

"То ћу њему да кажем у лице кад га будем видео. Емотивно сам реаговао на његове недипломатске изјаве, као и на изјаве које су директно уперене против интереса Србије, а мој посао је да браним интересе Србије. Не плашим се амбасадора, ниједног, па ни САД", истако је Вучић за ТВ Прва.

Није желио да изнесе детаље, рекавши да би тиме прекршио дипломатске протоколе.

"Реаговао сам срцем", рекао је он.

Вучић: Избегаваћемо замке и убудуће

Предсједник Србије Александар Вуцицћ осврнуо се вечерас и на увођење такси од стране Приштине за 100 одсто на производе из централне Србије рекавши да су желели да испровоцирају, али да ће Београд да избјегава такве замке и убудуће.

"Такву меру можете да уведете у два случаја, један је да сте сишли с ума, а други је да хоћете да испровоцирате Србију да предузме неке друге мере не би ли ушли и у оружани сукоб", рекао је Вучић на ТВ Прва.

Он је истакао да је Србија успјела да избјегне такве замке и да ће у томе успјети и убудуће.

Приштинске власти подигле су 21. новембра таксе на српске производе за 100 одсто, а Београд након тога није увео контрамјере.

Вучић:Идем на седницу СБ УН да кажем истину

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да ће у понедјељак учествовати на сједници СБ УН, коју је Србија тражила због одлуке Приштине о формирању војске.

"Ићи ћу на ту седницу без обзира да ли ће бити отворена или затворена за јавност. Рећи ћу истину колико смо труда и енергије улозили за компоримис, а колико други то нису зелели и то ћу у лице да казем онима који су се правили да подрзавају дијалог и компромисно решење", рекао је Вучић за тв Прва.

Он је истакао да је Србија упозорила цијелу међународну заједницу на потезе Приштне, пет сталних чланица СБ УН, 10 осталих чланица, Генералну скупштину УН...

"Покушаћу да казем да смо прихватили Бриселски споразум, као тежак споразум, све смо изнијели на својим плећима, али смо знали да је Србији потребан мир", указао је предсједник и подвукао да Србији не требају нови сукоби и ратови.

Он је поновио да је Србија испунила све ставке Бриселског споразума и тешке услове, а Приштина ниједну.

Не мисли, каже, да је Србија нарушила Брислески споразум тиме што су четири педсједника општине са сјевера Косова поднијели оставке.

Како каже, то је њихова одлука и испровоцирана је таксама од 100 одсто које су усмјерене да се разори српско руководство.

Србија неце дозволити хуманитарну катастрофу на Косову, поручио је и одбацио инсинуације да је слика "пренадувана".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана