Вучић: Нико у региону не може да се пореди са војском Србије

Срна
Вучић: Нико у региону не може да се пореди са војском Србије

Београд - Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да ниједна војска у региону не може да се пореди са Војском Србије.

“Нико у региону не може да се пореди са Војском Србије. Ми и Мађари смо ту негде, а сви остали су далеко, далеко иза. Наравно, Грчка има огромну војску и то нису упоредиве цифре”, рекао је Вучић за Радио-телеивизију Србије на војном полигину Пасуљанске ливаде гдје је данас одржан дио велике војне вјежбе “Век победника”.

Вучић је истакао да Србија снажи своју војску, те да је у кратком року обезбијеђено 10 ловаца пресретача, а за три мјесеца биће из 14.

“Пресрећан сам - први пут у историји Србије имали смо осам Мигова-29 на небу, а данас их имамо укупно 10. То је резултат улагања”, рекао је Вучић.

Он је додао да у међувремену стижу хеликоптери М-17, Ми-35 и девет Ербасових хеликоптера, те да се најсавременија опрема и уређаји набављају у оквиру програма 1.500.

Вучић је истакао да Србија никада није имала више тенкова, а да их у вјежби учествује укупно 100, те подсјетио да се од руске стране очекује 30 тенкова.

“Тенковска смо велесила по броју, а нисмо имали ни 30, 40 тенкова који су суштински радили. Били су без акумулатора, а највећи проблем биле су посаде. Имали смо максимално 65 посада, а данас их имамо 100, само из активног састава који учествују у вежби”, рекао је Вучић.

Он је нагласио да су извиђачи изванредно урадили свој дио посла и указао да у вјежби “Век победника” учествује укупно 8.000 припадника активне војске, међу којима 100 посада из активног састава.

“То показује озбиљну снагу, то је респектабилна сила. Војска Србије је озбиљна војска, све озбиљнија. У 2019. долазе све већа улагања, а најважније је да се војници осећају добро”, рекао је Вучић, те указао на проблем недостатка људи.

Он је напоменуо да је у војсци највише људи са југа централне Србије, а да има и велики број припадника који су прекодрински Срби, односно Срби поријеклом из Крајине, БиХ, који су дошли послије трагедије која је захватила њихове крајеве.

Вучић је истакао да је вјежба на војном полигону Пасуљанске ливаде, која је данас организована у оквиру велике војне вјежбе “Век победника”, изведена изванредно и честитао је учесницима.

На војном полигону “Пасуљанске ливаде” код Ћуприје одржан је један од сегмената велике војне вјежбе “Век победника 1918-2018”, организоване поводом 100 година од побједе у Првом свјетском рату, на којој је приказано садејство авијације, техничких и оклопних јединица, као и осталих јединица Војске Србије.

Осим Вучића, вјежби су присуствовали премијер Србије Ана Брнабић, министри одбране и унутрашњих послова Александар Вулин и Небојша Стефановић, начелник Генералштаба Војске Србије Милан Мојсиловић и директор БИА Братислав Гашић и други представници Министарства одбране и Војске Србије.

Носилац вјежбе била је Трећа бригада копнене војске, а садејствовали су Мјешовита артиљерисјка бригада и 98. и 204. ваздухопловна бригада из састава Ратног ваздухопловства.

Тема вјежбе била је “борбена група у нападу” гдје је у одговору на напад непријатељских јединца на једнице Војске Србије учествовало више од 1.200 војника и више од 100 средстава ратне технике - тенкови М-84, борбена возила, хаубице, лансери ракета, минобацачи, као и авиони Миг-29, “Орао” и противоклопни хеликоптери.

Приказано је и дејство самоходне хаубице “Нора” која, уз “Лазара” и “Малог Милоша”, представља понос српске војне индустрије.

На крају вјежбе Вучић и министри погледали су приказ дејстава извиђачких органа у различитим условима и обишли тактичко-технички збор, на коме су изложени савремена заштитна опрема, наоружање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана