Вучић: Нама је доста ратовања и нестабилности више него икоме

Танјуг
Вучић: Нама је доста ратовања и нестабилности више него икоме

Београд - Предсједник Србије Александар Вучић оцијенио је данас да се Србија мијењала и све боље разумијела захтјеве и потребе Европе, а чини се да и Европа разумије, све више, захтјеве и потребе Србије.

Вучић је, на свечаности коју је Делегација ЕУ у Београду приредила поводом Дана Европе, рекао да је Европа прије 73 године извојела побједу над “страшним непријатељем”, фашизмом и нацизмом.

Послије тога, како је нагласио, Европа је почела да се обнавља и шири нове идеје, овог пута заједништва.

„И највећи непријатељи су препознали потребу за помирењем и сарадњом”, рекао је Вучић додајући да је послије најтеже лекције схваћено да су помирење и заједништво предуслови за будућност.

„На том путу, ма како трновит био, била је и Србија у различитим фазама и статусима. Србија није увијек разумела Европу, а неретко ни Европа њу, али смо се мењали и разумели захтеве и потребе Европе, а чини се да и Европа разуме све више захтеве и потребе Србије”, подвукао је предсједник на свечаности у Музеју савремене умјетности.

Када људи питају зашто желимо у Европу, обичан човјек би рекао да је то због бољег живота, други би, каже, додали нешто, чини му се, још важније, јер нам је доста ратовања, а Европа као мировни пројекат је важна за нас да сачувамо стабилност и мир, “А, нама је доста ратовања и нестабилности више него икоме”, примијетио је председник Србије.

Ипак, он би, истиче, на то додао и трећи разлог:

“А, то је да грађани Србије желе да приападахју европском типу друштва, а то значи да имамо демократско и слободно друштво, а то значи да морамо још пуно да радимо и напредујемо, што опет не значи да су све остале земље Европе уређене и безгрешне, али је на нама да радимо”, рекао је.

Зато, како је истакао, у периоду који је пред нама морамо у области владавине права, али и дургим, да постигнемо значајно већи напредак, баш као што смо га постигли у економији и од земље близу банкрота стигли до тога да имамо три године за редом суфицит у буџету, двоструко мање незапослених и раст у првим мјесецима ове године од 4,5 одсто.

Вучић каже да морамо данас да се запитамо и каква су то нова искушења пред нама, и Европом и Србијом.

“Ако погледамо добро, видећемо да су та искушења заједничка, да је Европа потребна Србији, као што је Европи потребна стабилност у Србији”, рекао је предсједник Србије.

Србија, истиче, остаје дубоко посвећена стабилности региона, свом приступном процесу и искрено се надамо да ће њени напори довести до резултата.

“Од визионарске Шуманове декларације прошло је скоро седам деценија. ЕУ је прошла невероватан пут од Европске заједнице за угаљ и челик до онога што је данас. Србија је превалила трновит пут до кандидатуре за чланство, отпочела преговарачи процес и искрено верује да ће га успешно завршити”, подвукао је Вучић.

Када Србија и цијели наш регион постану пуноправни дио ЕУ, тек тада ће, увјерен је Вучић, Шуманова идеја бити у потпуности остварена.

“Шуман је рекао да мир у свету може бити очуван само ако је напор уложен у његово одржање пропорционално сразмеран претњама које га угрожавају. Ја, парафразирајући речи насег једног од највећих писаца, који је био велики поборник европске идеје, Борислава Пекића, желим да позовем грађане Србије да мисле на своју будућност”, рекао је Вучић.

Вучић је навео да је Пекић рекао да не љубимо земљу предака својих већ да љубимо земљу по којој ходају наша дјеца.

“Србији и Европи желим срећан дан Европе”, закључио је предсједник Србије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана