Вучић: Хвала Путину, ја никада не бих могао да окупим толико људи

Б92
Вучић: Хвала Путину, ја никада не бих могао да окупим толико људи

Београд - Предсједник Србије Александар Вучић, у обраћању медијима, изразио захвалност руском предсједнику Владимиру Путину због посјете, као и грађанима Србије.

"Изражавам заахвалност Путину на посјети Србији, посвећеном времену и поштовању које је показао нашој земљи, као и на конкретним споразумима које смо потписали", рекао је Вучић на конференцији за новинаре у предсједништву, организованој поводом јучерашње посјете руског предсједника Србији.

Након истицања значаја свих споразума који су јуче потписани, предсједник Србије је посебно захвалио грађанима Србије који су у огромном броју дошли због Путина.

"Ја не бих могао никада да привучем толико људи, колико год да сам их позивао. Ни половина не би дошла, мене гледају сваки дан.", казао је Вучић.

"Хвала им што су показали како пристојна Србија може да будеи да функционише", рекао и додао да ни једног инцидента није било."Када имате више од 100.000 људи, да се не поломи ни један прозор, мислим да је то скоро немогуће у полицијској пракси", истиче он.

Предсједник Србије је рекао и да нико није повријеђен, ни на који начин, као и да никаквог инцидента није било. "Толико сам задовољан што смо показали колико можемо бити пристојни, одговорни и озбиљни", казао је Вучић.

"Друга ствар, моја молба и апел, нашим партнерима из ЕУ да још снажније утичу на Приштину да укину таксе јер сматрам да је важно да наставимо разговоре о будућности. Молим их да ти њихови захтеви, не кажем притисци, буду јаснији и одређенији јер нам је страшно важно да наставимо да разговарамо, најпре због Срба на КиМ, па онда и због нас", истакао је.

Предсједник Вучић каже да одржавање ванредних избора зависи од тога да ли ће Приштина укинути стопостотне таксе на робу из централне Србије.

Вучић о тврдњама Весељија

Коментаришући изјаву Весељија, да му је Путин рекао исто што и Тачију и да Русија иде ка признању Косова, предсједник Србије каже - Путин рекао супротно.

Подсјетимо, предсједник косовске скупштине Кадри Весељи изјавио је данас да се нада да ће Косово ове године постати члан УН, уз тврдњу да "Русија иде ка признавању Косова".

"Узмите као нешто позитивно, ми смо са Америком, а наш северни сусед покушава да добро прође са западњацима. Путин је након састанка са Тачијем рекао исте ствари као и након састанка са Вучићем, тако да Русија иде ка признавању независности Косова. Ми се надамо да ће Косово ове године постати део УН", рекао је Весељи.

Предсједник Србије Александар Вучић је данас, на конференцији за новинаре одржаној поводом посјете руског председника Београду, одговарајући на питања новинара о изјави Весељија рекао да "ако тако каже Кадри Весељи, онда мора да је тако".

"Ја то нисам чуо од Путина, мени је Путин рекао баш супротно", истакао је Вучић.

Молба Приштини да укине таксе, а Еу да јасније утиче на Албанце

Предсједник Србије Александар Вучић поново је замолио Приштину да укине стоодстотне таксе на робу из централне Србије, а ЕУ да јасније утиче на Албанце и укаже на неопходност дијалога.

Вучић је навео да је његова молба и апел партнерима у ЕУ да још снажније утичу на Приштину да укине таксе, јер сматра да је важно да буду настављени разговори о односима Срба и Албанца у будућности.

"Молим их да ти њихови захтеви, не бих рекао притисци, буду јаснији и одређенији, јер је веома важно да разговарамо, и то не само због Срба на Косову и Метохији, већ и због нас", рекао је Вучић на конференцији за новинаре у Београду.

Он је додао да су се, нажалост, могле чути ријечи албанских званичника /Енвера Хоџаја и Рамуша Харадинаја/, који кажу да је основни циљ такса да нанесу економску и политичку штету Србији.

"Неки од њих мисле да је време и да ће ме склонити на улици у Београду, у то нисам улазио, али мислим да није озбиљан приступ оних који мисле да су државници или део неке државе да нанесу штету грађанима које представљају", рекао је Вучић.

Вучић каже да није чуо ниједно смислено објашњење, ни приједлог са приштинске стране у вези са рјешењем косовског проблема, оцјењујући да ће без рјешења и Срби и Албанци имати великих проблема, и економских и политичких.

Коментаришући изјаву предсједника парламента самопроглашеног Косова Кадрија Весељија да зна шта је Вучић причао са руским предсједником Владимиром Путином, предсједник Србије је рекао да је примијетио да "сви знају шта је све са Путином разговарао".

"Па, ако Кадри Весељи каже да ће Русија признати Косово, онда је то вероватно тачно. Мени Путин то није рекао, већ све супротно, али ако Весељи то каже, онда је то ваљда тако", додао је Вучић.

Он је навео да је Путин и јуче поновио исти став као и раније када је говорио о косовском проблему, а то је да ће прихватити рјешење које постигну Београд и Приштина.

"Ми Срби не желимо да разумемо да је нама важно да имамо договор са Албанцима. Морамо да имамо ту осовину мира. Људи то неће да разумеју, а ако неће, плашим се да не склизнемо у неку катастрофу", рекао је Вучић.

Према његовим ријечима, ако Приштина не жели да укида таксе, онда она заправо не жели ништа, ни договор, ни било шта.

"Од тога зависи и да ли ћемо ићи на изборе у Србији или не. Ако неће бити укидања такса, онда можемо да пружимо шансу и Харадинајевој идеји да ме жскинуж са власти", рекао је Вучић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана