Вучић: Господо из Брисела, од чега Срби треба да се уздрже

Агенције
Вучић: Господо из Брисела, од чега Срби треба да се уздрже

Бероград - Александар Вучић, предсједник Србије осудио је упад припадника РОСУ на Газиводе и рекао да је то кршење резолуције 1244. Он је, говорећи о рекацији Европске Уније, упитао Брисел од чега то Срби треба да се суздрже.

“Они су имали најмање 12 снајпериста на брдима око Газивда, и око самог језера око 90 тешко наоружаних припадника око самог језера. У резерви су имали још најмање толико спремних да реагују”, рекао је Вучић.

Он је подсјетио и на хапшење Марка Ђурића и нагласио да се овакве провокације са стране косовских Албанаца стално дешавају.

“Да ли то значи да ће они имати још 10 или 15 оваквих акција у којима ће да провоцирају Србе и у којима је питање када ће неко да страда. Данас се видјело да наш народ нема на кога да се ослони, осим на себе и своју српску државу. Реакција ЕУ је таква да је рађе не бих коментарисао”, рекао је Вучић.

Он је рекао да је више међународних споразума погажено упадом РОСУ на Газиводе.

“Прекршен је члан девет првог бриселског споразума који уређује ланац командовања, и то тако што Срби ни на који начин нису били обавештени о тој војној акцији, при чему су свих 110 до 130 припадника РОСУ били Албанци, а који нису имали везе с косовском полицијом север, нити са регионалном командом коју инаце води Србин. Такође, договорено је да ће регионални командир сарађивати с другим командантима, а ни то није поштовано, јер нико од команданата српске национанолсти није обавештен о акцији. Погажени су још Споразум о слободи кретања, Резолуција 1244 , на коју се не обазиру ни Албанци, али ни њихови западни савезници. И, коначно, погажен је споразум војнотехнички и то у висе тачака, посебно у делу који се односи на улогу Кфора”, рекао је Вучић.

Предсједник Србије је изразио разочарењем реакцијама из ЕУ.

“Позвали су на уздржаност све стране. Од чега да се уздржимо, моје је питање за ЕУ? Могерини, Коцијанчић, одговорите ми од чега да се уздржимо.? Отвара се фабрика у Нишу, је ли то наш грех, од тога да се суздржимо? Шта смо то урадили Албанцима? Питам вас од чега да се уздржимо, господо из Брисела? Или би требало ви да се уздржите? Макар од лицемерја ако можете?”. упитао је Вучић.

Он се потом осврнуо зашто није ишао у Брисел и у Њујорк.

“Поставили су питање зашто нисам хтео да се састанем са Хашимом Тачијем у Бриселу, зашто нисам ишао у Њујорк. О чему да разговарамо, после хапшења Марка Ђурића и претњама ратом?”, рекао је предсједник Србије.

Он је позвао Србе на КиМ да буду мирни и замолио Србе из Зубиног Потока и Косовске Митровице да напусте барикаде.

“Немам право да тражим, молим их да се врате својим кућама”, рекао је Вучић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана