Вучић, Ердоган: Београд и Анкара за мир на Балкану

Срна
Вучић, Ердоган: Београд и Анкара за мир на Балкану

Анкара - Предсједници Србије Александар Вучић и Турске Реџеп Тајип Ердоган оцијенили су у Анкари да су односи двије земље добри, заложили се за мир на Балкану, те истакли да пројекат кружног ауто-пута Београд-Сарајево треба спровести у најкраћем периоду.

Вучић је на конференцији за новинаре, након сусрета са Ердоганом, рекао да је договорено да буде убрзан пројекат изградње кружног ауто-пута Београд-Сарајево, односно изградња дионице Пожега-Котроман према Вишеграду и истовремено преко Кузмина до Раче према Бијељини.


“Тако би био направљен круг Београд-Сарајево, што је од огромног значаја за Србе и Бошњаке”, рекао је Вучић.

Он је замолио Ердогана да, ако може, подстакне и убрза у БиХ процес изградње ауто-пута Београд-Сарајево, те нагласио да у вези са моделом тог пута неће бити проблема са Србијом, која ће преузети дио буџета финансирања.

Вучић је захвалио Ердогану што улаже напоре у очување мира и стабилности на Балкану, те нагласио да је Турска у Србији све присутнија не само у економском, него и у политичком смислу.

“Зато је важно имати парнтерске односе са Турском, то је додатна гаранција да ћемо сачувати стабилност. Све више ствари нас везује за Турску, препознајемо озбиљног партнера и пријатеља, наставићемо сарадњу на свим пољима - привредним, спортским, друштвеним”, рекао је Вучић, наводећи да се број туриста из Турске удвостручује.

Он је захвалио турским инвеститорима што су оживјели мала мјеста у Србији, те навео да је Србија заинтересована и за гасовод “Танап”, као и за “Турски ток” јер, како је навео, од неког мора добијати гас ако буде прекида доставе кроз Украјину.

Вучић је захвалио Ердогану за величанствен дочек и нагласио да ускоро очекује Ердогана у Србији.

Ердоган је рекао да је пројекат ауто-пута Београд-Сарајево, који подржава Турска, веома важан, јер ће ојачати односе у региону, допринијети регионалном миру и просперитету.

Он је нагласио да је то један од пројеката пријатељства који ће бити реализован у најкраће вријеме.

Наводећи да постоје и неки којима сметају добри односи Турске са Србијом и БиХ, Ердоган је истакао да Турска жели да посебно на Балкану буде успостављен вјечни мир.

Он је нагласио да турске инвестиције представљају велику прилику за нова радна мјеста и оживљавање региона, те напредак и економску стабилност на Балкану.

Он је навео да Запад има проблема са активним турским дјеловањем на Балкану и да Западу сметају бројне турске активности.

“Али, сметало им или не, ми ћемо посебно на западном, Балкану урадити све што можемо како бисмо ојачали мир и стабилност”, рекао је Ердоган.

Он је рекао да грађани Санџака представљају најјачи мост између Турске и Србије и да се улажу напори да се ојача ова веза.

Ердоган је захвалио “браћи из Новог Пазара” који су му додијелили тутулу почасног грђанина Новог Пазара, те подсјетио да је и Вучић ту титулу добио 2015. године.

Потписано више споразума о сарадњи

У Анкари је, у присуству предсједника Србије Александра Вучића и Турске Реџепа Тајипа Ердогана, потписано више споразума о сарадњи у областима енергетике, пољопривреде, ветеринарства, екологије, саобраћаја, ИТ сектора, као и полицијској сарадњи.
Министар унутаршњих послова Србије Небојша Стефановић потписао је протокол у области научне сарадње Криминалистичко-полицијске академије Србије и Националне полицијске академије Турске.

Циљ је успостављање сарадње у области науке и образовања, засноване на дугорочним узајамним интересима, ради унапређења образовне, научне, истраживачке и пословне активности обје ове институције.

Министар Александар Антић потписао је меморандум о сарадњи Министарства рударства и енергетике Србије и Министарства енергетике и природних ресурса Турске у областима обновљиве енергије и природног гаса.

Меморандум дефинише низ конкретних заједничких активности и начин координације даље сарадње, прије свега на реализацији пројеката гасног повезивања, узимајући у обзир чињеницу да Турска постаје кључно гасно чвориште за потребе југоисточне Европе, пренијели су београдски медији.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Србије Бранислав Недимовић потписао је споразум између српске и турске Владе о сарадњи у области ветеринарства, чиме се ствара основ за успостављање пословних веза представника пољопривредно-прехрамбене индустрије, повећање обима размјене пољопривредно-прехрамбених производа и стварају услови за повећање извоза Србије.

Потписан је и меморандум о разумијевању у области животне средине, чија је суштина улагање заједничког напора ради промовисања и постизања развојних циљева договорених на међународном нивоу, смањење загађења и обезбјеђивање одрживости животне средине уз уравнотежен приступ заштити и коришћењу екосистема.

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србија Зорана Михајловић потписала је меморандум о сарадњи и разумијевању у активностима истраживања и развоја у областима саобраћаја.

Михајловићева је првог дана посјете у Истанбулу, на турско-српском Пословном форуму, потписала и меморандум о сарадњи са турском грађевинском компанијом “Тасјапи” који се односи на израду пројекта за изградњу ауто-пута Београд-Сарајево и рехабилитацију регионалних путева у Санџаку.

Министар трговине, туризма и телекомуникација Србије Расим Љајић потписао је меморандум о разумијевању о сарадњи у активностима у вези са истраживањем и развојем информационо-комуникационих технологија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана