Вучић: Албанске трупе иду ка северу, Кфор спреман да заустави

Агенције
Вучић: Албанске трупе иду ка северу, Кфор спреман да заустави

Београд - Предсједник Александа Вучић наводи да је добио информације да је мисија Кфора спремна да заустави албанске трупе које су кренуле из две базе ка сјеверу Косова.

"Добили смо информације да је Кфор био спреман да заустави нечије лудило, хвала им на томе, ако је то истина", казао је Вучић током састанак с представницима Срба са Косова у Београду.

"Добили смо информације да је Кфор био спреман да заустави нечије лудило, хвала им на томе, ако је то истина", казао је Вучић током састанак с представницима Срба са Косова у Београду.

Он је раније навео да има информације о покрету "албанских трупа" из двије базе ка сјеверу Косова.

"Две су опције могуће... Узели су глисер на Газиводама којим се Тачи возио, па је могуће да крећу у контролу језера и да тако показују мишиће или да контролишу 'зелени прелаз' на северу, како би спречили проток робе ка српским срединама на Косову", рекао је Вучић на састанку са представницима Срба са Косова.

Вучић је рекао да је обијавештен о покрету припадника Росу.

"Иду ка јужном делу Митровице. Долазе припадници Росу и КБС, иду великим камионима пуним људи, ка јужној Митровици, вероватно ка Баиру", рекао је Вучић и додао да ниједан припадник КБС српске националности није позван на посао.

"Ми нисмо премештали војне и полицијске снаге. За шта се припремају, не знам...", навео је Вучић.

Он је рекао да ће наставити да прати ситуацију и да Срби треба да знају да неће бити остављени на милост и немилост.

"Надам се да никоме неће пасти на памет да примењује насиље према нашим људима и да крене у убијање људи само зато што су Срби, јер то српска држава неће дозволити", рекао је Вучић.

Поједини медији на албанском објавили су фотографије на копјима се виде оклопна возила косовске полиције у Сјеверној Митровици.

Током састанка са Србима са Косова и Метохије у Београду непрестано пратио дешавања на терену, па је у једном моменту рекао да је ухваћен један разговор радио везом, према којем је формирана колона у бази Свињари.

Вучић је присутним Србима рекао да је држава одлучна да помогне народу који не треба да прави инциденте, већ да остане на огњиштима.

"Важно је да се вратите својим кућама и да кажете да је Србија уз свој народ, да поштујемо медјународне споразуме, да смо део света, да ћемо да сарадјујемо али и да знамо шта један део света мисли о Србији и српском народу", казао је он.

Према његовим речима, приоритет је обезбедити нормално функционисање здравствених центара у Косовској Митровици и Грачаници који "треба да појачају рад упркос тешким условима".

"Ако ће да отимају нека отимају, па колико год отели ми ћемо поново допремити", казао је Вучић.

Додао је и да је важно да универзитет у Косовској Митровици нормално функционише и да професори буду уз своје студенте током цијеле недеље, а не "само од понедељка до четвртка".

"Све државне иституције да раде пуно радно време, пун погон, помоћи од државе да тражите али да будете уз своје људе и народ", рекао је Вучић.

Од присутних је тражио и да не угрожавају Албанце, јер Србима "није ни пола дозвољено од онога што њима јесте".

"Увек ће тражити многи из свете да праве једнаку кривицу за обе стране, чак и када ништа нисмо урадили", оценио је он.

Након одлуке Приштине да повећа царине на српску робу од 100 одсто, представници Срба код Вучића. Он поручио да их неће оставии на циједилу.

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да је у случају паљења српске робе на Косову и Метохији на дјелу најгора врста нацизма.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана