Volodin: Putin poručio - Srbi mogu računati na rusku pomoć

Srna
Volodin: Putin poručio - Srbi mogu računati na rusku pomoć

Beograd - Bratski narod Srbije, kao i uvijek, može da računa na pomoć Rusije, poruka je ruskog predsjednika Vladimira Putina koju je u parlamentu Srbije prenio predsjednik ruske Dume Vjačeslav Volodin.

Volodin je u obraćanju poslanicima na posebnoj sjednici Skupštine Srbije rekao da srpskom narodu prenosi Putinove najtoplije pozdrave i podršku. On je istakao da Rusija osuđuje provokacije protiv Srba na Kosovu i Metohiji, te da je upad prištinskih specijalaca na sjever Kosmeta usmjeren na zastrašivanje Srba i uspostavljanje nasilne kontrole nad tim dijelom pokrajine.

Volodin je naglasio da hapšenje ruskog službenika UN na Kosmetu predstavlja kršenje međunarodnog prava i da UN treba da pokaže odlučan stav i konkretne korake.

“Smatramo da je ponašanje EU i SAD nedopustivo i da je dovelo do rasta napetosti u regionu i podriva višegodišnji rad međunarodne zajednice na mirnom rješavanju balkanske krize”, rekao je Volodin.

On je naveo da odsustvo reagovanja EU na provokacije Prištine izaziva sumnju da je EU sposobna da bude posrednik u dijalogu između Beogradi Prištine.

“Smatramo da sve strane treba da ispunjavanju Rezoluciju 1244 Savjeta bezbjednosti UN, a ko ne poštuje, treba da snosi odgovornost”, rekao je Volodin.

Volodin je istakao da interesi Srbije treba da se uzimaju u obzir u punom obimu u skladu sa međunarodnim pravom.

Narod Srbije, kaže on, ima sreće što mu je predsjednik Aleksandar Vučić koji se bori za svoj narod i suverenitet države, te da je uvjeren da će srpski narod savladati teškoće.

On je naveo da Rusija smatra da je nedopustivo to što su za neke zemlje dvostruki standardi i miješanje u unutrašnje poslove suverenih država postali norma.

“Tome se treba suprotstavljati ako želimo da sačuvamo svoj narod i zemlju, njen suverenitet i nezavisnost”, naglasio je Volodin, navodeći da srpski narod to dobro zna.

Prema njegovim riječima, danas se zaboravlja međunarodno pravo, ignorišu UN, pokušava stvoriti jednopolarni svijet u gruboj borbi za ekonomske interese. On je podsjetio na ekonomske sankcije Rusiji, Kini, Sjevernoj Koreji, Venecueli.

“Svijet nikada neće biti jednopolaran, bez obzira koliko to željele SAD. Što prije to shvate, to je bolje za sve i za same SAD. Nametanje svoje volje drugim zemljama je nedopustivo”, poručio je Volodin.

On je rekao da su se, zahvaljujući stvaralaštvu srpskog režisera Emira Kusturice, građani Rusije upoznavali sa današnjom Srbijom. “Naš zadatak i odgovornost pred budućim generacijama je da damo sve od sebe da sačuvamo dobre odnose”, istakao je Volodin.

Volodin je podsjetio da Rusija i Srbija tokom cijele istorije žive u prijateljstvu i međusobnom poštovanju, te da imaju mnogo zajedničkog u vjeri i kulturi, te da se i pored jezičkih razlika, dobro razumiju.

On je naveo da je Rusija uvijek branila srpski narod kroz istoriju, posebno kada je zbog Srbije ušla u Prvi svjetski rat, a u Drugom svjetskom ratu 4.300 sovjetskih vojnika je poginulo oslobađajući Beograd od njemačkih nacista, a više od 14.000 je bilo ranjeni.

Volodin je zahvalio Srbima na brižljivom čuvanju grobova očeva i djedova poginulih ruskih vojnika u Srbiji.

On je napomenuo da se 2020. godine slavi 75 godina od pobjede nad fašističkom Njemačkom, što je zajednički praznik Srbije i Rusije koje su jedinstvene u ocjeni istorije i borbi protiv pokušaja da se ona promijeni i da se opravdaju zločini nacista i njihovih pomoćnika.

Volodin se prethodno sastao sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a sa predsjednikom Skupštine Srbije Majom Gojković položio je vijenac na Spomenik oslobodiocima Beograda.

Volodin bi trebalo da učestvuje i na otvaranju 4. zasjedanja Komisije za saradnju Državne dume Federalne skupštine Ruske Federacije i Narodne skupštine Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana