Vojni odgovor Beograda značio bi direktan sukob sa NATO

Srna
Vojni odgovor Beograda značio bi direktan sukob sa NATO

Beograd - Vojnopolitički analitičar Aleksandar Radić ocijenio je da vojno reagovanje Beograda na ono što se dešava na Kosmetu ne može da uslijedi, jer bi to značilo direktan sukob sa NATO-om.

“Reakcija Beograda ne može da uslijedi, jer činjenica je da su naše vlasti još 1999. godine prihvatile da naše vojne snage napuste Kosovo i Metohiju. Sada je nerealan bilo kakav scenario povratka na prilike prije toga”, rekao je Srni Radić.

On je naglasio da je činjenica da Srbija danas nije vojno jača nego što je bila 1999. godine, već slabija.

Radić smatra da treba nastaviti razgovore Beograda i Prištine.

“Mislim da je poruka predsjednika Srbije Aleksandra Vučića potpuno jasna - da se mora ići na pregovore. Ali svako, naravno, želi u pregovorima da se pozicionira što je bolje moguće”, kaže Radić.

Radić je rekao da je proces odlaska Srba sa Kosmeta u toku i da tamo ostaju “samo oni Srbi koji se integrišu u društvo samoproglašenog Kosova i oni Srbi koji imaju određene koristi jer su vezani za Srbiju”.

Naoružani pripadnici ROSU upali su jutros na teritoriju sve četiri srpske opštine na sjeveru Kosova.

Predsjednik Srbije naredio je stavljanje svih jedinica Vojske Srbije i MUP-a u stanje pune borbene gotovosti i upozorio predstavnike EU da će Srbija reagovati ako se albanske snage ne povuku.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana