Весељијев приједлог за суспензију такси: 10 услова за Србију

Срна
Весељијев приједлог за суспензију такси: 10 услова за Србију

Приштина - Председавајући косовске скупштине Кадри Весељи предао је раније ове недјеље лидерима владајуће коалиције у Приштини писани приједлог за супензију на 120 дана такси од 100 одсто на робу из централне Србије и БиХ, при чему Србији за то поставља десет, а БиХ седам услова.

Приштински сајт “Зери” наводи да је Весељи упутио приједлог “зарад очувања интереса Косова и партнерства са САД”.

Наводи се да је претходно документ дат америчком амбасадору у Приштини Филипу Коснету на састанку 23. јануара којем је присуствовао и косовски премијер Рамуш Харадинај.

“Зери” оцјењује да су изјаве Коснета, који није помињао укидање, већ само привремену суспензију такси, “јасно на линији са приједлогом Весељија”.

“Кљан Косова” објавио је први Весељијев документ који има укупно девет страна. У њему се налазе услови за суспензију, мјере током периода суспензије, као и повраћај таксе и пун реципроцитет са Србијом и БиХ.

Оцјењује се да је овакав Весељијев предлог “запараво још гори по Србију”.

Што се тиче услова за Србију, “препоручује се привремена суспензија на 120 дана, почевши од 1. фебруара” при чему ће тај период бити “рок Србији да испуни обавезе које произилазе из споразума ЦЕФТА, као и споразума постигнутих током дијалога у Бриселу”.

“Србија је у обавези да промјени непријатељски став и у оквиру нормализације односа и напора за обезбјеђивање добросусједских односа, предузме сљедеће акције”, наводи се у Весељијевом документу након чега се листом наводи 10 захтјева.

Први међу њима је “Примјена споразума о заједничким прелазима у оквиру Интегрисаног управљања границама и показивање сарадње у размјени прекограничних информација и потврда са циљем безбједности и олакшавања трговине између две земље”, други је “прихватање и признавање свих докумената о роби, дозвола, печата и документације које коју су издале власти Републике Косово”, а трећи “признавање баркода и бандерола на косовским производима”.

“Царина Србије би требало да престане да користи печате српских паралелних структура на Косову и у потпуности поштује обавезе преузете споразумом постигнутим 2. септембра 2011. у Бриселу о међусобном признавању печата и обавезу проистеклу из споразума ЦЕФТА - гдје су се стране договориле да се код свих чланова ове организације користе само потврђени печати”, пише у четвртом услову.

Као пети услов наведено је “Признавање регистарских таблица косовских грађана, као и путних исправа које су издале одговарајуће институције Републике Косово”, шести услов је “уклањање баријера, дуплих стандарда и лошег поступања према приапдницима косовске дијаспоре који пролазе кроз Србију”, а седми услов је “Омогућавање путницима из трећих земаља да прођу у транзиту преко Косова у Србију”.

“У духу процеса нормализације односа између две суверене државе и у складу с обавезама преузетим у споразумима потписаним у Бриселу, Србија би требало да оконча напоре на ометању и наношењу штете позицији Косова у међународној арени”, пише у осмом Весељијевом услову.

Међу посљедња два услова налазе се “Примјена споразума из Брисела о ревитализацији главног моста на Ибру и главног пута у Сјеверној Митровици, омогућавањем слободног кретања људи и роба у оба дијела града” и “Примјена споразума о енергетици из Брисела”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана