Весељи предлаже да се такса суспендује на 120 дана

Танјуг
Весељи предлаже да се такса суспендује на 120 дана

Приштина - Предсједник косовске скупштине Кадри Весељи предложио је данас да такса коју су власти у Приштини наметнуле на производе из Србије и Босне и Херцеговине буде суспендована на 120 дана, како би се у том времену створили услови за њено укидање.

Весељи, који је тај предлог објавио на Фејсбуку, каже да је са њим прошле недјеље упознао и америчког амбасадора у Приштини Филипа Коснета, на састанку којем је присуствовао и премијер Рамуш Харадинај. Весељи је додао да, ако за 120 дана не буде “радикалне промјене” у понашању Србије и Босне и Херцеговине, такса ће била враћена.

Он сматра да би такса требало да остане, али је ово, како каже, мјера “у доброј вјери према САД и ЕУ”.

Весељи прецизира да се и током дана састао са амбасадором Коснетом, који му је потврдио подршку САД суверенитету и територијалном интегритету Косова и евро-атлантске перспективе.

“Косову не треба курс конфронтације са САД, нити са Европском унијом. Напротив”, навео је Весељи и додао да језик условљавања спрам главних стратешких партнера, попут САД и ЕУ, неће помоћи Приштини.

Весељи наводи да је прошло већ неколико мјесеци од како је Приштина увела таксе од 100 одсто за производе поријеклом из Србије и БиХ, као, како тврди, контра-одговор на “политичку и дипломатску активност тих држава против косовске државе, грађана и производа”.

Он сматра да је то била легитимна, исправна, добра и наметнута одлука од стране приштинских институција, “које се суочавају са овом агресијом, стога ће бити на снази онолико дуго колико те државе буду водиле такву политику”.

Такса, наводи, никада није била нити ће бити усмјерена против САД и ЕУ, нити против њихових стратешких интереса на Косову и на Западном Балкану.

Коментаришући недавну изјаву америчке амбасаде у Приштини и писмо предсједника Доналда Трампа, Весељи је рекао да Косово одговара “на конструктиван начин”.

“На састанку прошле недјеље сам дао конкретан предлог, иза кога стојим до краја. Такса не треба да се укида, већ да се суспендује на 120 дана и да се током овог периода мора реализовати неколико конкретних услова за њену укидање. Ако и послије 120 дана не будемо имали нову ситуацију, у којој би се понашања Србије и БиХ из коријена променило, онда би се иста такса наставила, али и остали потези који према аутоматизму воде ка пуном реципроцитету са ове двије земље”, написао је он и додао:

“Мој став је да такса треба да остане као исправна одлука РК, али привремена суспензија, на рок од 120 дана, треба да се догоди као мјера повјерења спрам САД и ЕУ”.

Весељи као разлог наводи да Косово укидањем такси “демонстрира своју непоколебљиву посвећеност према САД и ЕУ, као и према приоритетима који су постављени за Западни Балкан”.

Он, такође, тврди да би тиме Косово показало да је “дио политике мира и партнерства”.

“Иако је став Скупштине Косова да пружи шансу дијалогу који има за циљ постизање међународно обавезујућег споразума између Косова и Србије...ми треба да пружимо могућност овом процесу и рјешавању свих отворених питања”, каже Весељи и додао да Приштина “вјерује да је дијалог најефикасније и најбоље средство за превазилажење свих неспоразума на Западном Балкану”.

Према његовим ријечима, дијалог може и треба да се води у једном формату и року који би се одредио у договору са западним партнерима Приштине.

Весељи, међутим, каже да од, како је оцијенио, “конструктивног приступа” Приштине у овом процесу не би требало да профитира Србија на свом путу ка ЕУ, “док су грађани Косова и даље изоловани, без права на слободу кретања у зони Шенгена”.

Он наводи да Косово треба да буде посвећено успјешном окончању дијалога, али да ако тај процес не резултира прихватљивим споразумом за Приштину, таксе од 100 одсто ће бити поново уведене и предузеће се друге додатне мејре у погледу увођења потпуног реципроцитета.

На крају своје објаве на Фејсбуку, Весељи наводи да су амерички захтјеви “увијек резултирали позитивним потезима по Косово”, па зато усаглашеност Приштине са САД представља “гаранцију успјеха у сваком аспекту”.

“Стога, тврдоглавост спрам захтијева нашег великог пријатеља није државотворна политика. Наше политичке одлуке треба да имају у својој основи интерес наше државе и наших грађана, а не ирационални приступ индивидуалних, групних и партијских политичких користи”, написао је Весељи.

Он, такође, каже да “сваки став”, који Приштину постави “на курс конфронтације са САД”, неће никада имати његову подршку.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана