Усвојен “Тијанин закон”: Србија уводи казну доживотног затвора

Агенције
Усвојен “Тијанин закон”: Србија уводи казну доживотног затвора

Београд - Посланици скупштине Србије усвојили су данас измјене Кривичног законика којим се укида казна затвора од 30 до 40 година и уводи доживотна казна затвора за најтежа кривична дјела.

Доживотна казна је предвиђена за тешко убиство, силовање, обљубу над малољетном особом, трудницом и немоћним лицем, што је у складу с приједлогом Фондације “Тијана Јурић” који је подржало око 160.000 грађана.

Доживотна казна затвора проширена је и на сва друга кривична дјела за која је према важећем закону предвиђена казна од 30 до 40 година.

Та дјела су убиства представника највиших државних органа, тешка дјела против уставног уређења и безбједности Србије, удруживање ради вршења кривичних дјела, геноцид, злочин против човјечности, ратни злочин против цивилног становништва, ратни злочин против рањеника и болесника, тероризам...

Предвиђено је да осуђеник на доживотни затвор може условно да се отпусти након издржаних 27 година затвора.

У складу са иницијативом Фондације “Тијана Јурић” предвиђено је, међутим, да суд не може отпустити осуђеног за кривична дјела одређена том иницијативом - за оне који су осуђени због убиства дјеце, трудница и немоћних лица.

Предвиђене су и строже казне за повратнике учинилаца кривичних дјела.

Пооштравају се казне за злостављање и мучење, насиље у породици, пореску утаја, убијање и злостављање животиња, спречавање службеног лица у вршењу службене радње, напад на службено лице у тренутку вршења службене радње, учествовање у групи која спречава службено лице у вршењу службене радње и насилничко понашање на спортским утакмицама.

Измјене и допуне усклађене су с међународним тијелом које поставља глобалне стандарде у области борбе против прања новца и борбе против тероризма.

Уводи се и ново кривично дјело - напад на адвокате, што је у складу са приједлогом Адвокатске коморе Србије.

Гласању је присуствовао оснивач Фондације “Тијана Јурић” Игор Јурић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана