Ухапшено 36 људи због извоза лажног српског воћа и поврћа у Русију

Срна
Ухапшено 36 људи због извоза лажног српског воћа и поврћа у Русију

Београд - Полиција је ухапсила групу од 36 људи и подњела кривичне пријаве против још 43 особе због сумње да су увозили воће и поврће из Европске уније и уз лажну документацију продавали га као производе из Србије, уз добит од најмање 439 милиона динара.

Ухапшени су Д.Ж. (42) и  Ј.Ж. (42), који се сумњиче да су организатори криминалне групе, као и одговорно лице предузећа “Клери фруит” Т.М. (38), бивше одговорно лице тог предузећа А.С. (30) и запослени у тој фирми Ж.В. (45).

Међу ухапшенима су и одговорно лице предузећа “Вип Фруит” и бивше одговорно лице фирме “Вип логистик” Љ.В. (43), 22 власника пољопривредних газдинстава, четири откупљивача, а кривична пријава у редовном поступку поднета је против још 43 особе.

Сумња се да су они воће пореклом из земаља ЕУ препакивали у хладњачи и товарили у камионе за транспорт које је ангажовало предузеће “Клери Фруит”, а како би прикрили порекло робу мешали са истом врстом воћа које су куповали од домаћих производјача и израдјивали лажну документацију о пореклу.

У оквиру акције због сумње да су злоупотребили службени положај ухапшени су и запослени у Институту “Агроекономик” В.Ј.З. (36) и М.В. (30).

Они се сумњиче да су супротно Закону о здрављу биља и Уредбе о евиденцији извозника воћа и поврћа у Русију, издавали фитосертификате за потребе предузећа “Клери фруит”, иако су знали да воће које извози то предузеће није домаћег порекла.

Осумњиченима је одредјено задржавање до 48 сати и они ће уз кривичну пријаву бити приведени Посебном одељењу за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Београду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана