УНМИК: Харадинај и погрешно тумачење

Танјуг
УНМИК: Харадинај и погрешно тумачење

УНМИК остаје посвећен својој улози да служи народу Косова у оквиру мандата који је та мисија добила од Савјета безбједности, рекла је портпаролка Санам Долатшахи.

Она је то изјавила за Тањуг поводом изјаве косовског премијера Рамуша Харадинаја да су приштинске институције прекинуле комуникацију са том мисијом.

Харадинај је раније рекао да је комуникација прекинута јер, како тврди, УНМИК Уједињеним нацијама шаље писма која не одговарају истини.

“Изјава косовског премијера Рамуша Харадинаја вјероватно је узрокована погрешним тумачењем извјештаја генералног секретара Уједињених нација Антонија Гутереша у појединим медијима”, рекла је Долатшахи.

Долатшахи је Тањугу доставила и део извештаја за који сматра да је погрешно протумачен, а који, како је навела, представља чињенично стање и гласи:

“Косовска влада је 6. новембра увела таксе од десет одсто на робу из Србије и Босне и Херцеговине, позивајући се на 'упорност Београда да ослаби међународну позицију Косова” као главни разлог за ту одлуку. Дан након што Косово није прихваћено као члан на гласњу на Генералној скупштини Интерпола, 21. новембра, таксе су повећане на 100 одсто и забрањен је улаз свих роба на којима је назначено 'Унмик Косово' и 'Косово и Метохија'. Премијер Косова, Рамуш Харадинај објаснио је да су ове мјере одговор на 'вишегодишњу кампању Београда да подрије напоре Косова да се придружи међународним организацијама'''.

Долатшахи каже да УНМИК прати ситуацију како би се избјегли могући неспоразуми.

“Остајемо посвећени нашој улози да служимо народу Косова у оквиру нашег мандата од Савјета безбједности”, навела је Долатшахи.

Додала је да УНМИК остаје посвећен циљу да, како је навела, њихов однос са народом и косовским институцијама доприноси добробити Косова и свим процесима који промовишу мир и стабилност.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана